Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KKV: Bra läge för bankkunder att sätta press på sin bank

Nyheter
Publicerad: 2023-01-20 07:25
Foto: Fredrik Persson / TT /

Kunderna på finansmarknaden har länge varit trögrörliga vilket hämmar konkurrensen. Det slår Konkurrensverket fast i en ny analys.
Samtidigt uppger Konkurrensverket att det är nu i kristider som bankkunderna ska vara aktiv och konkurrensutsätta bankerna.

I Sverige har de fyra storbankskoncernerna tillsammans en mycket stark ställning gällande in- och utlåning samt kreditgivning, och detta trots att det finns relativt många andra aktörer på dessa marknader. En förklaring till detta är trögrörliga kunder och inlåsningseffekter, vilket i sin tur har resulterat i att bankerna kan ha höga avgifter och vinstmarginaler. Det skriver Konkurrensverket i en ny analys där Konkurrensverket i korthet beskriver hur konkurrensen har förändrats, samt ger rekommendationer för hur konkurrensen kan stärkas ytterligare.

Läge att vara aktiv i kristider

Konkurrensverket uppger att i kristider då hushållen får mindre marginaler finns det större incitament att vara aktiv och konkurrensutsätta bankerna.

”På finansmarknaden finns det i dag bra förutsättning för kunder att enkelt jämföra olika tjänster, byta bank eller välja flera olika banker. Det lönar sig ofta att vara aktiv och jämföra bankernas olika erbjudanden och tjänster. Kundrörligheten tenderar att öka i kristider, och därför är det nu ett bra tillfälle för aktörer inom den finansiella tjänstesektorn att konkurrera hårdare och expandera sin verksamhet till nya affärsområden”, skriver Konkurrensverket.


Dela sidan:
Skriv ut: