Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KI riskerar miljonböter efter otillåten direktupphandling

Nyheter
Publicerad: 2019-08-23 13:45
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Karolinska institutet har genomfört en otillåten direktupphandling av molekylärbiologiska produkter. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att Karolinska institutet ska dömas att betala 8 000 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Det var efter ett tips som Konkurrensverket inledde en undersökning av Karolinska institutets inköp av molekylärbiologiska produkter.

Sådana avtal har tidigare omfattats av ramavtal, men trots att ramavtal löpt ut, och utan att ett nytt korrekt upphandlat avtal funnits, har Karolinska institutet ändå köpt in molekylärbiologiska produkter.

”Går miste om möjligheten att göra bästa affären”

Konkurrensverket riktar nu skarp kritik mot Karolinska institutet och understryker vikten av att offentliga inköp utsätts för konkurrens.

– Om offentliga inköp inte konkurrensutsätts genom ett öppet anbudsförfarande går man miste om möjligheten att göra den bästa affären till de bästa villkoren, säger Rikard Jermsten, Konkurrensverkets generaldirektör.

Enligt Konkurrensverket beräknas värdet av direktupphandlingen vara drygt 126 miljoner kronor varför Konkurrensverket nu kräver att förvaltningsrätten ska förpliktiga Karolinska institutet att betala upphandlingsskadeavgift på åtta miljoner kronor.


Dela sidan:
Skriv ut: