Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kent Ekeroth får rätt – hovrättsråd som är syster till omskriven SVT-journalist är jävig

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-05-21 11:32
Foto: Henrik Montgomery och Vilhelm Stokstad/TT

Under pågående förhandling lämnade SD-politikern Kent Ekeroth in en invändning om jäv. Ett av hovrättsråden i Patent- och Marknadsöverdomstolen är syster till en journalist som Ekeroth skrivit negativt om. Nu ger domstolen honom rätt.

 

Rättegången handlar om den så kallade ”Järnrörsfilmen”, inspelad med Kent Ekeroths mobiltelefon under ett bråk på Kungsgatan 2010. Filmen avslöjades av tidningen Expressen och publicerades av en rad medier – däribland SVT. 

Plötslig vändning
2018 dömdes SVT att till Ekeroth betala ”skälig ersättning” för användandet av filmen, vilken han ansågs ha upphovsrätt till. Domen överklagades och prövas nu i Patent- och marknadsöverdomstolen, där förhandlingen förra veckan tog en plötslig vändning. 

Syster till SVT-journalist
Under förhandlingen gjorde Ekeroth en jävsinvändning mot en av hovrättsråden. Det visade sig att hon är syster till den omskrivne SVT-journalist som förde en flyktingpojke han träffat under inspelningen av en dokumentär till Sverige. Journalisten dömdes i Högsta domsolen för människosmuggling till villkorligt och dagsböter. 

Rätten konstaterar att ”enbart den omständigheten att hovrättsrådets bror är anställd av SVT utgör inte jäv.”

Rubba förtroende
Däremot är det faktum att Ekeroth skrivit en kritisk artikel om hovrättsrådets bror en ”sådan omständighet som objektivt sett är ägnad att rubba förtroendet för hovrättsrådets opartiskhet i målet.”

Därmed är hon jävig, och får inte längre delta i förhandlingen. 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut: