Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KD vill att Polisen ska få beslagta DNA

Nyheter
Publicerad: 2022-08-05 12:49
Kristdemokraternas Andreas Carlsson och partiledare Ebba Busch. Foto: Anders Wiklund / TT

Kristdemokraterna vill se en ändring av biobankslagen som gör det möjligt för Polisen att beslagta DNA från redan existerande biobanker.
Detta i syfte att skapa bättre förutsättningar för att klara upp brott.
– Vi ser att nyttan i att Polisen och rättsväsendet får använda dna-register i brottsbekämpning överträffar de risker som finns, säger partiets rättspolitiske talesperson, Andreas Carlson, till TT.

Kristdemokraterna föreslår en ändring i biobankslagen som möjliggör att Polisen får beslagta DNA från biobanker.

Dessutom vill partiet att Polisen ska ges möjlighet att bygga upp egna biobanker genom att förlänga tiden som myndigheten har rätt att spara prover.

Slutligen vill Kristdemokraterna att Migrationsverket ska ges tillåtelse att göra en ursprungsidentifiering i syfte att kunna lagra och söka biometriska data i fråga om alla invandrare, som en kompletterade biobank till PKU-biobanken.

Minst ett års fängelse i straffskalan

Enligt KD bör Polisen få rätt att beslagta DNA inom ramen för utredningar av brott som kan ge minst ett års fängelse.

– Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt läge och hela tiden slås nya mörka rekord i antal dödsskjutningar och utredningar läggs på hög, säger Andreas Carlson till TT.

– Vi ser att nyttan i att polisen och rättsväsendet får använda DNA-register i brottsbekämpning överträffar de risker som finns.


Dela sidan:
Skriv ut: