Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Karolinska universitetssjukhuset hotas av 1,3 miljoner i böter

Nyheter
Publicerad: 2022-06-22 08:44
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Konkurrensverket vänder sig till förvaltningsrätten och yrkar att Karolinska universitetssjukhuset i Region Stockholm ska betala 1,3 miljoner kronor i böter för att ha genomfört en otillåten upphandling.

Karolinska universitetssjukhuset hade inga tekniska skäl för direktupphandling av tjänster som rör arbetsplatsdrogtester. Det menar Konkurrensverket som nu vänder sig till förvaltningsrätten och yrkar att Karolinska universitetssjukhuset i Region Stockholm ska betala 1,3 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten upphandling. 

Avtalet

Den 5 augusti 2021 slöt Karolinska universitetssjukhuset ett avtal om administrativ hantering av arbetsplatsdrogtester. I avtalet ingick bland annat tjänster som rör bemannad helpdesk för frågor om exempelvis provsvar, priskontroll av fakturor, och tjänster som ska säkerställa distribution av analyser och provsvar. Upphandlingens värde uppgår till 16 miljoner kronor.

Enligt Karolinska universitetssjukhuset gjordes direktupphandlingen med stöd av undantaget för tekniska skäl i lagen om offentlig upphandling (LOU). Motiveringen var att endast ett företag på marknaden kunde täcka behovet av den heltäckande lösning och sammanhängande tjänst som sjukhuset efterfrågade.

Undantaget

Konkurrensverket framhåller att undantaget för tekniska skäl, i likhet med övriga undantag från kravet på annonsering, ska tolkas restriktivt. Enligt Konkurrensverket finns det inget som tyder på att de tjänster som sjukhuset har upphandlat skulle vara av sådan teknisk karaktär att undantaget för tekniska skäl är tillämpligt. Det finns inte heller något stöd för att endast ett företag kan tillhandahålla den efterfrågade lösningen.

Konkurrensverket anser därför att Karolinska universitetssjukhuset ha genomfört en otillåten upphandling.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
upphandling-karolinska

Dela sidan:
Skriv ut: