Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Därför åtalas Karl Hedin för grovt jaktbrott

Nyheter
Publicerad: 2020-09-25 12:55
Foto: Privat

Under dagen meddelade åklagaren att företagsledaren Karl Hedin och en av hans anställda åtalas för grovt jaktbrott.
Samtidigt åtalas två andra personer misstänkta för förberedelse till grovt jaktbrott och förgöring i samma ärende.

Enligt åtalet om grovt jaktbrott ska Karl Hedin, tillsammans med en annan man, ha jagat varg i september 2018, i Surahammars kommun.

Av stämningsansökan framgår även att Karl Hedin, i en av de medåtalades bostad, ”övertygat NN om att använda gift för att utrota varg samt
därefter tillsett att denne samma dag erhållit giftet karbofuran för att blanda
detta i angiven mängd i kött som läggs ut som förgiftat bete i naturen”.
Enligt åklagaren har Karl Hedin med uppsåt både förmått mannen att använda giftet, instruerat hur det ska hanteras och i vilken mängd det ska blandas i betet samt ”uppsåtligen genom vidtagit åtgärder så att karbofuranet tillhandahållits att användas under obestämd tid”.

Åklagarens hemliga vittne

Utöver Karl Hedin och den andre mannen som åtalas för grovt jaktbrott åtalas även ett äkta par för förberedelse till grovt jaktbrott. Enligt stämningsansökan ska mannen i paret ha tagit emot giftet med uppstå att döda varg för att sedan ha vägt upp det och förvarat detta i påsar hemma hos sig och på andra ställen.

Kvinnan, som tidigare beskrivit som åklagarens ”hemliga vittne”, ska i sin tur ”varit behjälplig” vid makens förberedelse till grovt jaktbrott då hon i avsikt att giftet, som senare skullle användas för att avliva varg, har vägts upp och fördelats i doser, tillhandhållit redlinepåsar som det uppvägda giftet har förvarats i.

Samtliga åtalade personer nekar dock till anklagelserna.

– Detta är ett ärende som engagerat många under lång tid. Det har varit många turer under resans gång men nu får tingsrätten värdera den bevisning som åberopas, säger Lars Magnusson, kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i ett pressmeddelande.


Dela sidan:
Skriv ut: