Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kapade IT-entreprenörers konton – döms till fängelse

Nyheter
Publicerad: 2021-10-01 09:06
Foto: Henrik Montgomery/TT

En 41-årig man döms till fyra års fängelse för grova bedrägerier då han lurat målsägandena genom att anmäla falska deklarationsombud till Skatteverket.
Ytterligare två personer döms för grova penningtvättsbrott.

En 41-årig man åtalades vid Stockholms tingsrätt för flera fall av grovt bedrägeri och försök till grova bedrägerier.
Samtidigt åtalades sex andra personer för grov penningtvätt.

Enligt åtalet påstods 41-åringen ha varit en central figur i det brottsliga upplägget genom att, något förenklat, ha anmält falska deklarationsombud till Skatteverket för att på så sätt kunna logga in på andra personers konton hos Skatteverket. Genom detta upplägg har 41-åringen sedan kunnat komma åt målsägandenas kontonummer och därefter upprättat autogirokopplingar mellan deras konton och andra konton.

Två kända IT-entreprenörer påstods av åklagarna vara några av de som utsatts för bedrägerierna. I dessa fall påstods bedragarna, genom nämnda autogirokopplingar, ha fört över knappt 25 miljoner kronor till olika bulvankonton.

Inte gått att utreda

Nu döms 41-åringen för fyra fall av grovt bedrägeri och två fall av försök till grovt bedrägeri. Han frikänns samtidigt för åtalet rörande det påstådda bedrägeriet mot en av IT-entreprenörerna.

I denna del konstaterar tingsrätten att det visserligen finns flertalet omständigheter som är besvärande för 41-åringen, men att en avgörande del av händelseförloppet inte har gått att utreda. Detta då flertalet andra personer, som inte kunnat höras i målet, varit iblandade i upplägget. Bevisningen ansågs därför inte tillräckligt för att fälla 41-åringen i denna del.

Får fyra års fängelse

Sammantaget anser tingsrätten att 41-åringens brottslighet har ett straffvärde på fyra års fängelse. Han var vid tiden för brotten villkorligt frigiven från ett
fängelsestraff för en annan bedrägeridom. Han döms nu i enlighet med straffvärdet, till fyra års fängelse, och hans villkorligt medgivna frihet ska förklaras helt förverkad.

Ytterligare två åtalade döms också – för grova penningtvättsbrott. De döms till 1 år och 6 månaders fängelse respektive fyra månaders fängelse. Fyra personer frias också helt från åtalen om grova penningtvättsbrott.


Dela sidan:
Skriv ut: