Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Känd rappare döms – planerade kidnappning av artistrival

Nyheter
Publicerad: 2021-07-14 11:01
Illustration: Johan Hallnäs / TT /

Den kända rap-artisten åtalades för att ha planerat kidnappningen av en annan känd artist.
Bland bevisningen fanns Enchro-chattar där det diskuterades hur bortförandet skulle ske.
Sammanlagt åtalades 30 personer – flera av dem tillhörde ledarskiktet i det så kallade Vårbynätverket.
I dag dömdes sammanlagt 26 personer.
Den kända rapparen fick fängelse i tio månader.

Sammanlagt rörde åtalet 16 åtalspunkter och 30 misstänkta personer. Brotten de åtalades för var försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott, allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, rån och människorov.
En stor del av bevisningen består av kommunikation mellan de misstänkta i den krypterade tjänsten Encrochat.

Kidnappning av artist

Åtalet gällde bland annat kidnappning av en ung känd artist, som utsattes för våld, hot, utpressning och rån i en lägenhet i södra Stockholm. Trots att den kidnappade inte velat medverka i utredningen ansåg åklagaren att bevisningen, bland annat information Encrochat och beslag av narkotika, vapen och sprängmedel räckte för åtal. En av Sveriges mest kända rappare åtalades för stämpling till människorov.

– Vi har haft stor hjälp av informationen i Encrochat där de åtalade tydligt på detaljnivå har beskrivit sina gärningar från planeringsstadiet till genomförandet. Det har gett oss en unik insyn som vi inte haft tillgång till tidigare, sa kammaråklagare Sara Nilsson i samband med åtalet.

Rivaliserande gäng
Illustration: Johan Hallnäs / TT /

En annan av åtalspunkterna grundar sig i en långvarig konflikt mellan två rivaliserande nätverk. Efter ett mord 2017 eskalerade våldet.

– Efter skjutningen skapades en omfattande brottsplan, som gick ut på att mörda ledaren för det rivaliserad nätverket. Planen var att skjuta ihjäl honom i april 2020 i Västerås. Bara tillfälliga omständigheter gör att personen inte mördas. När mordförsöket misslyckas sluts ett avtal där en annan person får i uppdrag att mörda den rivaliserande ledaren i utbyte mot en miljon kronor, berättade förundersökningsledare Anna Stråth.

Idag meddelade Södertörns tingsrätt sin dom. Ledaren för Vårbynätverket döms till fängelse i 17 år och 10 månader.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att de dömda begått brott såsom försök till mord, medhjälp till försök till mord, stämpling till mord, synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapen- och narkotikabrott, människorov, rån, försök till grov utpressning, allmänfarlig ödeläggelse och grovt penningtvättsbrott.

– Tingsrätten anser att det är bevisat att det finns ett välorganiserat nätverk bestående av personer med kopplingar till Vårby, Vårberg och Alby (Vårbynätverket), säger rådmannen Kian Amraée, en av juristdomarna i målen.
– Detta nätverk har varit hierarkiskt byggt med en tydligt utpekad ledare som haft underordnade på olika nivåer. Vårbynätverket har också samarbetat med personer med kopplingar till andra nätverk för att kunna genomföra sin brottslighet, fortsätter Kian Amraée.

Enchro: Tillförlitlig

Vad gäller den ifrågasatta Enchro-bevisningen konstaterar rätten:
– Tingsrätten har funnit att Encrobevisningen haft verklighetsförankring och bedömt den som tillförlitlig, säger rådmannen Kian Amraée.

Den kände rapartisten döms för förberedelse till människorov till fängelse i 10 månader. En annan 26-årig rapartist har dömts för medhjälp till människorov och medhjälp till rån som begåtts mot ovannämnda 17-åring, till fängelse i två och ett halvt år.

Totalt döms 147 fängelseår ut.


Dela sidan:
Skriv ut: