Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Känd polisman döms för fyra fall av ringa stöld

Nyheter
Publicerad: 2022-09-09 14:36

En av Sveriges mest kända polismän har dömts för att ha snattat upprepade gånger i en Ica-butik. 
Han frias samtidigt för tre fall av samma brottslighet och döms till 1 500 kronor i penningböter.
Polisens personalansvarsnämnd har tidigare meddelat att det mesta talar för att han kommer att förlora jobbet om han döms.

Enligt stämningsansökan, som kom in till tingsrätten i mitten på mars påstods polismannen, som ofta synts i media, vid sammanlagt sju tillfällen ha stulit tidningar, ost och bakplåtspapper. 

Fem av stölderna skedde enligt åtalet förra sommaren, oststölden i oktober och till sist stölden av en tidning samt bakplåtspapper i januari i år. 

Vid ett tillfälle konfronterade personalen polismannen efter att han passerat larmbågarna med en rulle bakplåtspapper och en tidning under armen. Han sa då att han glömt betala för dem.

Döms för fyra fall av ringa stöld

I dag kom domen mot polismannen som döms mot sitt nekande för fyra fall, och frias för tre fall, av ringa stöld till penningböter om 1 500 kronor.

Tingsrätten skriver att polismannens uppgift om att han hela tiden hade för avsikt att betala för varorna i förbutiken motsägs av vittnesuppgifter från när han konfronterades och uppgav att han hade glömt att betala för varorna. Av vittnesuppgifterna och av kameraövervakningsfilmen framgår också att polismannen inte gjorde någon ansats att betala för varorna innan han blev konfronterad.

”Vid en sammantagen bedömning av de redovisade omständigheterna anser tingsrätten att (polismannens) invändning om bristande uppsåt är motbevisad”, skriver tingsrätten.

Trodde han ”blippat” tidningen

Polismannen har också gjort gällande att han scannade tidningen och att det då blippade till och stod fortsätt scanna på skärmen och att han därför utgick från att han betalade även för tidningen när han betalade för övriga varor. 

Tingsrätten skriver i domen att mot bakgrund av den information som visas på skärmen när en vara scannas utan att det har registrerats något betalkort, ”Du måste röra skärmen för att börja handla”, och de ytterligare åtgärder som måste vidtas innan det går att scanna är det, enligt tingsrätten, uteslutet att polismannen trodde att tidningen var med i det köp som han sedan betalade för.

”Tingsrätten lämnar därför hans invändning om bristande uppsåt utan avseende. Åtalet för ringa stöld är därmed styrkt i denna del”, skriver tingsrätten.

Förlorar sannolikt jobbet om han fälls

Personalansvarsnämnden har tidigare meddelat att det mesta talar för att polismannen kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom för mer än ett fall av ringa stöld.

Tingsrätten skriver att det samlade straffvärdet för de fyra fall av ringa stöld som polismannen nu döms för motsvarar böter på penningbotsnivå. Eftersom det kan antas att han kommer att skiljas från sin anställning på grund av brotten ska penningbotens storlek sättas något lägre än vad brottslighetens straffvärde motiverar.


Dela sidan:
Skriv ut: