Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Känd polis åtalad för snatteri – får troligen sparken om han fälls

Nyheter
Publicerad: 2022-05-09 13:53

En av Sveriges mest kända polismän har åtalats för att ha snattat upprepade gånger i en Ica-butik.
Han har enligt stämningen stulit kvällstidningar, bakplåtspapper och en ost.
Nu har Polisens personalansvarsnämnd yttrat sig och skriver att ”det mesta talar för” att han förlorar jobbet om han fälls.
– Det finns inte med på kartan att jag ens skulle snatta en kola à la Göran Persson i godisbutiken, det är liksom helt, helt uteslutet, säger han i förhören.

Enligt stämningsansökan, som kom in till tingsrätten i mitten på mars handlar det om sammanlagt sju tillfällen som polismannen, som ofta synts i media, stulit tidningar, ost och bakplåtspapper.

Fem av stölderna skedde enligt åtalet förra sommaren, oststölden i oktober och till sist stölden av en tidning samt bakplåtspapper i januari i år.

Hade inte betalat

Det började med att mannen fick göra en så kallad avstämning vid butikens självscanning, alltså att personalen kontrollerar om kunden scannat alla varor. Det visade sig att han inte betalat för ett sexpack mineralvatten.

Den anställde säger att hon fick en ”konstig känsla i magen” och bestämde sig för att hålla koll på kunden, som var stammis, lite framöver.
Gång på gång kunde de se hur polismannen ”myglade” och inte betalade för alla varor.
I polisanmälan beskriver butiksinnehavaren ett av tillfällena: ”Mannen går mot kassan, tar en tidning och lägger den vid kassan. Scannar in varor som han har i korgen (oklart om han scannar in samtliga varor) och betalar. Sedan stoppar han ner den obetalda tidningen i kassen och lämnar. Det har hänt ett flertal gånger att han har tagit varor på samma sätt. Det är polisanmält sedan tidigare. Bevis finns.”

Samma modus operandi – polismannen har en kundkorg i handen, och en kvällstidning i den andra. Han lägger tidningen på disken vid självscanningen och sätter sedan kundkorgen på den varpå han scannar varorna i korgen, betalar och plockar ner varorna i kassar. Sedan flyttar han korgen, tar tidningen och lägger den i kassen, dyker upp gång på gång på övervakningsfilmerna.

”Tänk vilken rubrik”

Vid ett tillfälle konfronterade personalen polismannen efter att han passerat larmbågarna med en rulle bakplåtspapper och en tidning under armen.
Han sa då att han glömt betala för dem.
– Shit, vad pinsamt, tänk vilken rubrik, en polischef som snattar”, sa han också enligt personalen.

I mars åtalades mannen, som i förhör nekar till brott.
– Jag förnekar fullständigt, jag har aldrig haft för avsikt att stjäla någonting, jag har aldrig stulit något och kommer förmodligen aldrig göra det i framtiden, säger han.

Han menar att det handlar om glömska, vid något tillfälle att han tänkt betala för varorna ute i förbutiken, där han ändå skulle köpa tobak eller att han hade betalat för tidningen i förbutiken innan han gick in i huvudbutiken.
– Det finns inte med på kartan, att jag ens skulle snatta en kola à la Göran Persson i godisbutiken, det är liksom helt, helt uteslutet.

Efter att ha delgivits förundersökningen kompletterar han, och menar att han när han uppfattat att tidningen ”blippat” och därmed registrerats vid självscanningen.

Förlorar sannolikt jobbet om han fälls

Personalansvarsnämnden gör därvid bedömningen att det mesta talar för att polismannen kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fallande dom för mer än ett fall av ringa stöld.


Dela sidan:
Skriv ut: