Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kamerabevakning på Apoteas och H&M:s lager granskas

Nyheter
Publicerad: 2021-02-11 10:16
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Efter tips och medieuppgifter inleder nu Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, två granskningar av kamerabevakning på lagren hos Apotea och H&M.

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, inleder nu två granskningar av kamerabevakning på lagren hos två företag, Apotea och H&M. Det som särskilt granskas är om kamerabevakningen används för att övervaka och leda personalen samt om bildmaterial spelas in.

– Kamerabevakning får inte användas för arbetsledning. Och ska bildmaterial spelas in krävs typiskt sett tungt vägande skäl som exempelvis att man vill bevaka stöldbegärlig egendom eller har dokumenterade problem med stölder. Vi har fått indikationer på att dessa bolag använder kamerabevakning för arbetsledning, nu kontrollerar vi om det stämmer, säger Gustav Linder som är jurist i IMY:s kameragrupp.

Medieuppgifter

IMY kommer i sin granskning att ställa ett antal frågor till de två bolagen som exempelvis om kamerabevakning sker, när den i så fall inleddes, hur många kameror som används, var de är positionerade, om bild och ljud spelas in, vilket syftet är med bevakningen och med vilken rättslig grund bevakningen sker.

I tillsynsskrivelsen till Apotea framgår det att myndigheten har tagit del av uppgifter i media om att bolaget bedriver kamerabevakning på ett logistikcenter vid Morgongåva.

”Det framgår bland annat att det sker kontinuerlig bevakning med bildinspelning av era arbetstagare under arbetstid och att kamerorna även används för arbetsledning”.

Tips till myndigheten

I tillsynsskrivelsen till H&M framgår det att myndigheten har tagit emot ett tips där det uppges att bolaget bedriver kamerabevakning på verksamheten i Borås. IMY har även tagit emot ett klagomål där det uppges att bolaget bedriver kamerabevakning på ett annat verksamhetsställe i Borås.

”Av underlaget framgår bland annat att det sker kontinuerlig bevakning med bildinspelning av arbetstagare under arbetstid och att kamerorna även används för arbetsledning”.


Dela sidan:
Skriv ut: