Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kameo tar in 66 miljoner – Ilija Batljan går in som storägare

Nyheter
Publicerad: 2021-05-05 08:22
Ilija Batljan. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

Kameo har genom en riktad nyemission tagit in 66 miljoner kronor, av dessa investerar Ilija Batljan Invest 40 miljoner kronor och blir därmed storägare.
Bolagets ambition är att bli Skandinaviens största investeringsplattform för fastigheter. 

Investeringsplattformen Kameo har genom en riktad nyemission tagit in 66 miljoner kronor. Den största delen tecknas av Ilija Batljans investmentbolag.

Ilija Batljan Invest AB står för cirka 40 miljoner och blir en av bolagets största ägare med två platser i styrelsen. Tillsammans med Ilja och ABG Sundal Collier, är ambitionen att bli den ledande investeringsplattformen för fastigheter i Skandinavien. 

Utlåning

Kameo lånadeunder 2020 ut närmare 600 miljoner kronor till skandinaviska fastighetsutvecklare, och i slutet av året passerades en milstolpe då bolaget sammanlagt lånat ut en miljard kronor. Enligt Kameo låg den genomsnittliga avkastningen för en investerare låg cirka 9 procent och inga kreditförluster konstaterades i Sverige, som står för ungefär 90 procent av volymen.

– Under 2021 är ambitionen att Kameo ska låna ut minst en miljard till och det målet ser vi ut att nå, säger Kameos grundare Sebastian Harung.

– Det är viktigt för oss att fortsätta arbetet med att demokratisera och öppna upp fastighetsmarknaden för alla som vill investera och spara, och samtidigt förse fastighetsutvecklare med finansiering. Alla ska ha möjlighet att investera i attraktiva fastighetsprojekt, vilket tidigare bara var tillgängligt för några få, stora investerare. De som har sina pengar på ett bankkonto får idag ingen ränta alls, vilket är riktig uselt, fortsätter han.

Vidare säger han:

– Jag är övertygad om att de investeringar vi gjort för att bygga vår egen tekniska plattform, solida kreditprocesser och inte minst ett mycket starkt team, gör att vi kommer att lyckas skapa Skandinaviens ledande investeringsplattform. Med emissionen på plats har vi det som behövs for att växla upp och nå break-even, säger Sebastian Harung.

Strategisk ägare

Investmentbanken ABG Sundal Collier är strategisk ägare i Kameo sedan två år tillbaka. Jonas Ström, VD på ABG Sundal Collier, är glad över att ha Ilija Batljan som ny delägare:

– Ilija är en framgångsrik och innovativ investerare och företagsledare. Han är skicklig på att hitta nya lösningar i en traditionell bransch. Vi är glada över att han, precis som vi, ser hur mycket Kameo har att tillföra både fastighetsbranschen och småspararna, och vi ser fram emot att tillsammans fortsätta Kameos resa, säger Jonas Ström.

Jonas Ström säger vidare:

– Genom vårt nätverk kommer vi att kunna ge Kameos småsparare en unik möjlighet att investera i attraktiva fastighetsprojekt tillsammans med institutionella investerare. 

Kombinationen av två ägare

Kameos grundare Sebastian Harung menar att kombinationen av de två storägarna är perfekt för en fortsatt snabb expansion.

– Ilija är en av de skickligaste entreprenörerna i Norden, och vi är väldigt glada och stolta över att han har valt att investera i Kameo. Dessutom kommer både hans fru, Sanja Batljan, och dotter, Mia Batljan, gå in i styrelsen för Kameo. Med dem ombord får vi en väldigt stark kompetens från fastighetsbranschen och en mycket visionär ägare. Samtidigt har vi ABG Sundal Collier, som är ledande inom finansiering och investeringar. Tillsammans är det en helt unik ägarkombination.


Dela sidan:
Skriv ut: