Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Migrationsverket: Jurist misstänks ha kopplingar till människohandel

Nyheter
Publicerad: 2020-06-30 12:30
Foto: Adam Wrafter / SvD/TT

Migrationsverket stryker en jurist från sin lista över ombud sedan misstankar uppstått om att juristen har kopplingar till människohandel, det rapporterar DN.
– Vi misstänker människohandel och skulle någon vara del i det så bedömer vi att vi inte vill ha personen i några ärenden, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer till tidningen.

Enligt uppgifter till DN ska Migrationsverket ha fattat misstankar när ett flertal asylsökande berättade att ett ukrainskt företag uppmanat dem att begära en särskild jurist som ombud.

Företaget erbjuder, enligt sin marknadsföring, östeuropeiska medborgare hjälp att få jobb och bostäder i europeiska länder, däribland Sverige.
Att betala pengar för att ta sig hit och få ett jobb klassas dock som människohandel i Sverige.

Migrationsverket misstänker fortfarande människohandel

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer säger till DN att de sökande som använt sig av företaget ska ha uppmanats att välja den specifika jurist, som nu strukits från myndighetens ombudslista, som sitt biträde.

Skälet är att man, trots att förundersökningen om misstänkt människohandel lagts ned, vidhåller sina misstankar och ”inte vill ha personen i några ärenden”. Myndigheten har dock ingen vetskap om huruvida juristen fått betalt av företaget i fråga.

Juristen nekar till alla anklagelser och säger till DN att han fick vetskap om företagets existens först när Migrationsverket gjorde en polisanmälan förra året.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.