Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Jurist avskedades – nu stäms kommunen av facket

Nyheter
Publicerad: 2021-02-12 09:41
Foto: Stina Stjernkvist /

Kommunen avskedade en biträdande kommunjurist.
Enligt fackförbundet Akavia blev hon utsatt för kränkande särbehandling och under sin sjukskrivning avskedad.
Därför har Akavia nu ansökt hos Arbetsdomstolen om stämning mot kommunen.

Kvinnan anställdes som biträdande kommunjurist hösten 2019. Hon uppger att en manlig kollega på mötet talade nedlåtande om henne – bland annat ska han ha sagt att hon borde prioritera hemmet före jobbet, och att hon inte var seriös i siin yrkesutövning.

Enligt anmälan utsatte kollegan henne både för härskartekniker och för kränkande särbehandling. Även chefer ska ha uttryckt sig förminskande, om att kvinnan skulle ”ta ett steg tillbaka under småbarnsåren”.

Sades upp

Kvinnan anmälde det som hänt till kommundirektören och blev kallad till möte, tillsammans med ett ombud. När mötet ägde rum var kvinnan sjukskriven, och tre månader senare fick kvinnan meddelande om avskedande.

– Akavia anser att kommunen har avskedat biträdande kommunjuristen utan att det ens funnits saklig grund för en uppsägning. Kommunen har påstått att det funnits samarbetsproblem men det har man inte framfört till kvinnan, inte heller har man erbjudit henne omplacering till en annan avdelning. Vi menar därför att avskedandet bör ogiltigförklaras och att kvinnan ska få skadestånd, säger Karin Lundin, chefsjurist på Akavia.


Dela sidan:
Skriv ut: