Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Johannas mördare överklagar till HD

Nyheter
Publicerad: 2011-09-23 14:09

År 2009 fick en flicka vid namn Johanna kontakt med en 37-årig man via Facebook. Mannen uppgav att han skulle starta en klädbutik och erbjöd flickan jobb som modell. De träffades och inledde en relation med varandra.

Sommaren 2010 ringde 37-åringen till sin syster och berättade att Johanna, som då var 16 år gammal, var död och att det varit en olycka. Enligt mannen ska Johanna och han haft bondage- och strypsex där flickan av en olyckshändelse dött efter att ha strypts med en elsladd under sexakten.

Eftersom mannen, enligt egen utsaga, kände att ingen skulle tro på att det var en olyckshändelse gjorde han rent kroppen och dumpade den i skogen.

Tingsrätten fann dock att bevisningen visade att 37-åringen strypt flickan till döds avsiktligen och att hon strypts med ett handgrepp och inte med en sladd som mannen uppgivit.

37-åringen dömdes i tingsrätten till 16 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. Mannen ålades även utge sammanlagt närmare 185 000 kronor i skadestånd till flickans anhöriga och dödsbo.

37-åringen dömdes även i hovrätten för mord och brott mot griftefriden. Mannen dömdes ytterligare för våldtäkt mot barn. Detta då rätten fann det styrkt att han vid ett annat tillfälle år 2007 haft samlag med en då 14-årig flicka, en åtalspunkt som ogillades i tingsrätten.

Hovrätten delade underinstansens bedömning att straffvärdet för gärningen motsvarar 16 års fängelse, men ändrade påföljden till 17 års fängelse mot bakgrund av den barnvåldtäkt som mannen också döms för.

37-åringen överklagar nu hovrättens domslut till Högsta domstolen.
– Jag har en huvudman som inte accepterar hovrättens sätt att resonera och menar att det är en olyckshändelse och inte ett mord han gjort sig skyldig till, säger försvarsadvokat Leif Silbersky till SR Kronoberg.


Detta är en låst artikel

Registrera dig för Mitt DJ Premiumkonto och få tillgång direkt till introduktionspriset 69 kr/mån inkl. moms.

Skaffa Mitt DJ Premium Logga in

69 kr/mån

Skaffa Mitt DJ Premium och få fri tillgång till all vår nyhetsrapportering samt bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för alla artiklar och reportage. Prenumerationen är tillsvidare och du kan när som helst avsluta den. Fyll i dina uppgifter i fältet nedan för att komma vidare till nästa steg.

Logga in

Om du redan är medlem är det bara att du loggar in på ditt konto för att få tillgång till artikeln. Fyll i dina inloggningsuppgifter i fälten nedan.