Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Försäkringskassan begärde ut kontouppgifter från bank – kritiseras

Nyheter
Publicerad: 2020-03-19 07:58
Foto: Johan Nilsson/TT

Justitieombudsmannen (JO) riktar kritik mot Försäkringskassan.
Anledningen är att Försäkringskassan utan lagstöd skickat en förfrågan till en bank om kontouppgifter som rörde någon annan än den försäkrade. 

Bakgrunden till ärendet var att Försäkringskassan i ett kontrollärende om en försäkrads rätt till bostadstillägg skickat en förfrågan, med stöd av socialförsäkringsbalken (SFB), till en bank om kontouppgifter som rörde en annan person än den försäkrade. 

Banken lämnade sedan ut uppgifterna till Försäkringskassan, som registrerade uppgifterna i den försäkrade personens ärende. Dessutom kommunicerades kontouppgifterna till den försäkrade.

JO: inget stöd i förarbetena

Personen som inte hade något ärende hos Försäkringskassan anmälde sedan myndigheten till JO och anförde att det var fel av Försäkringskassan att begära in uppgifter från hans bank.  

Enligt JO rörde frågan i ärendet om Försäkringskassan hade haft rätt att göra en förfrågan för att få tillgång till uppgifter om någon annan än den försäkrade. JO konstaterar att förarbetena till den relevanta bestämmelsen, 110 kap. 14 § SFB, inte ger något stöd för att Försäkringskassan skulle haft möjligheten att göra en förfrågan för att få in uppgifter om någon annan än den försäkrade. 

Kritik mot Försäkringskassan

Av bestämmelsens uppräkning av de rättsliga subjekt som Försäkringskassan kan göra en förfrågan hos framgår enligt JO tydligt att subjekten är kopplade till just den försäkrade personen. JO bedömer därför att både systematiken i det relevanta kapitlet i SFB och ordalydelsen av bestämmelsen talar mot att Försäkringskassan kan göra en förfrågan att få in uppgifter om någon annan än den försäkrade. 

JO riktar därför kritik mot Försäkringskassan för att ha skickat förfrågan till banken om uppgifter om någon annan än den försäkrade, och för att Försäkringskassan utan samtycke registrerat uppgifterna i ett ärende och kommunicerat dem med den försäkrade. 


Dela sidan:
Skriv ut:

Paulina Stén
paulina.sten@blendow.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.