Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

JO kroppsvisiterades vid inspektion

Nyheter
Publicerad: 2019-05-24 09:51
Foto: Björn Larsson Ask/TT

Chefs-JO Elisabeth Rynning, och en kollega till henne, utsattes vid en inspektion av anstalten Salberga för flera ”grundliga kroppsvisitationer”. Nu kritiserar JO själv visitationerna – i inspektionsprotokollet. 

 

Av protokollet framgår att chefs-JO under samtliga besöksdagar tvingades till olika typer av kroppsvisitationer utöver inpassering genom en metallbåge. 

”Fick underkasta sig grundlig kroppsvisitation”
De två första besöksdagarna fick de två kvinnliga tjänstemännen ”underkasta sig en grundlig ytlig kroppsvisitation, innebärande att en kvinnlig kriminalvårdare kände igenom kläderna på hela kroppen”. 

Den tredje dagen använde kriminalvårdaren en så kallad spade för att lokalisera eventuella metallföremål samtidigt som personalen utförde en ytlig kroppsvisitation på delar av kroppen där spaden inte gett något utslag.

”Måste avgöra om åtgärden är nödvändig”
JO säger sig ha ”stor förståelse för Kriminalvårdens behov av att förhindra inflörsel av exempelvis vapen och narkotika”, men anser att en ”ytlig kroppsvisitation innebär en mycket ingripande åtgärd som anstallten endast har rätt att vidta under vissa förutsättningar”. 

Enligt JO är huvudregeln därför att anstalten, i varje enskilt fall, måste avgöra om åtgärden är nödvändig och proportionerlig. 

Något anstalten alltså ansett det vara när det kommer till chefs-JO och dennes kvinnlig kollega. 

Mot bakgrund av vad som framkommit under JO:s besök, efter samtal med intagna och den egna upplevelsen uppmanar JO därför anstalten att se över sina rutiner för inpasseringskontroller.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:


William Eriksson
william.eriksson@blendow.se