Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Investor i mångmiljardaffär – säljer Tres mobilmaster

Nyheter
Publicerad: 2020-11-13 08:18
Johan Forssell, vd för Investor

Investor säljer sin 40-procentiga ägarandel av Tres mobilmaster till Cellnex.

Patricia Industries, en del av Investor, har kommit överens om att avyttra sin 40-procentiga ägarandel av Tre Skandinaviens master och masttillgångar. Det framgår av ett pressmeddelande.

CK Hutchison äger 60 procent av bolaget.

Cellnex köper Patricia Industries andel

Patricia Industries för genom avtalet över sin andel av Tre Skandinaviens master och masttillgångar till CKH Networks, en operatör av CK Hutchisons europeiska master och masttillgångar verksam i Danmark, Irland, Italien, Storbritannien, Sverige och Österrike.

Patricia Industries deltar i avyttringen av CKH Networks för 10 miljarder euro till Cellnex, den ledande europeiska oberoende operatören av trådlös telekominfrastruktur. Andelen av avyttringslikviden hänförlig till Patricia Industries uppgår till 5 procent.

– Det här är en värdeskapande transaktion som ytterligare stärker vår balansräkning, säger Investor AB:s koncernchef och VD Johan Forssell. 

Funnit ett bra hem till masterna

– Vi har funnit ett bra och fokuserat hem för mastverksamheten. Transaktionen är värdeskapande samtidigt som Tre Skandinavien kan fokusera på sin kärnverksamhet att erbjuda kunder högkvalitativa mobiltjänster. Tre Skandinavien kommer att fortsätta att investera i sina nätverk och tjänster, säger Christian Cederholm, co-head för Patricia Industries.

För 12-månadersperioden fram till 30 september 2020, uppgick Tre Skandinaviens rapporterade EBITDA till 4 042 miljoner kronor.

Som en följd av avyttringen kommer Tre Skandinavien att ingå ett serviceavtal med Cellnex vad gäller nyttjandet av de avyttrade masterna. 

Transaktionen förväntas slutföras efter myndighetsgodkännande och per land under 2021.


Dela sidan:
Skriv ut: