Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Inte grov våldtäkt när kvinna tvingades utföra oralsex under knivhot

Nyheter
Publicerad: 2021-06-09 11:50
Foto: Maja Suslin /TT

En 30-årig man döms för våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp och sju fall av sexuellt ofredande till fyra och ett halvt års fängelse.
Samtliga fall har handlat om brott av ”överfallskaraktär” mot nio olika kvinnor som varit okända för mannen.

Det var under förra sommaren som den åtalade 30-åringen berättade för en person att han hade begått ett flertal brott. Den personen kontaktade i sin tur Polisen i januari i år och mannen kunde därefter gripas och häktas.
Brotten som mannen åtalades för begicks under somrarna 2018, 2019 och 2020 och majoriteten skedde på olika platser i norra Stockholm och i Uppsala och i närheten av olika badplatser.

Mannen åtalades för grov våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp och sju fall av sexuellt ofredande och erkände samtliga gärningar, men yrkade att våldtäkten inte skulle bedömas som grov.

Inte fråga om grov våldtäkt

Tingsrätten går nu helt på åklagarens linje när det handlar om det grova sexuella övergreppet och de sju fallen av sexuellt ofredande. När det gäller rubriceringen av våldtäkten anser dock tingsrätten att denna ska bedömas som våldtäkt av normalgraden. Detta trots att kvinnan, under knivhot, tvingades att utföra oralsex på mannen samtidigt som han filmade övergreppet.

Domstolen skriver i domen att dessa omständigheter gör gärningen ”allvarlig”, men att en praxisgenomgång ger vid handen att de omständigheter som lett till fällande dom för grov våldtäkt i tidigare fall ”har varit än mer försvårande”. Mot bakgrund av detta ska 30-åringen, enligt tingsrätten, ”dömas för våldtäkt; visserligen en mycket allvarlig sådan men inte grov våldtäkt.

Attunda tingsrätt anser att straffmätningsvärdet för gärningarna ligger på fyra och ett halvt års fängelse, vilket mannen alltså döms till. Han döms också att betala skadestånd till målsägandena om sammanlagt 370 000 kronor i enlighet med vad de har yrkat.


Dela sidan:
Skriv ut: