Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Inte fel när lärare beordrade att banderoll skulle tas ned från studentflak – ”risk för ordningsstörningar”

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-05-21 08:37
Foto: Anders Wiklund/TT

Läraren gjorde inte fel när denne beordrade eleverna att ta ned en banderoll från studentflaket som inte ansågs vara förenlig med skolans värdegrund. Det konstaterar JO som inte har någon erinran mot lärarens agerande.

 

Det var inför studenten som några elever på Upplands-Brogymnasiet tillverkade en banderoll med texten ”Metoo – för kvinnor som försökt ligga sig till framgång men misslyckats” som sedan sattes på studentflaket. 

Fråga om yttrandefrihet
En elev, som inte varit delaktig i tillverkningen av banderollen, påtalade för en lärare att banderollen monterats på studentflaket varpå denne omedelbart beordrade eleverna att montera ned denna. 

JO, som har granskat skolans agerande, anser att det i grund och botten är en fråga om yttrandefrihet. 

Skolans agerande inte felaktigt
Enligt det remissvar som inkomit till JO hade dock texten på banderollen ”orsakat en hätsk stämning mot klassen” samtidigt som det fanns en ”oro för klassens trygghet”.

Därför får det, enligt JO, anses klarlagt att det fanns en konkret risk för att banderollen skulle ha orsakat ordningsstörningar på skolan, varför JO inte har någon invändning mot att skolan beordrade att banderollen skulle tas ned.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar:

William Eriksson
william.eriksson@blendow.se