Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Inspektioner visar att hälften av byggföretagen har brister i arbetsmiljön

Nyheter
Publicerad: 2021-04-29 13:31
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180

Nära hälften av byggföretagen hade brister i arbetsmiljön. Det blev resultatet av ännu en myndighetsgemensam insats mot byggbranschen. Kontrollerna avslöjade även ett flertal personer som saknar rätt att arbeta i Sverige.

Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polisen har under de senaste två veckorna genomfört oanmälda inspektioner vid ett 60-tal byggarbetsplatser runtom i landet med flera olika entreprenörer. Arbetsmiljöverket upptäckte brister i arbetsmiljön hos cirka 50 av de drygt 100 företag som inspekterades ute på byggen. En del brister var så allvarliga att de ledde till ett omedelbart förbud mot arbete. Det framgår av ett pressmeddelande.

110 brister i arbetsmiljön

– Vi har fått ge påfallande många förbud mot arbete på hög höjd, där det har saknats fallskydd och finns en omedelbar risk att falla ner. Det är upprörande och lite förvånande att de här företagen inte förstår bättre än så. Ingen ska behöva skadas eller dö av sitt arbete, säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Sammanlagt upptäcktes 110 brister i arbetsmiljön. Utöver bristande fallskydd handlar det om hantering av kemikalier, farliga maskiner och arbetstagare som riskerar att andas in ohälsosamt damm. Arbetsmiljöverket ställde också krav på åtgärder mot smittspridning med anledning av pandemin.

Saknar rätt att arbeta i Sverige

Polisen kontrollerade cirka 200 personer och upptäckte minst 25 personer som saknade rätt att arbeta i Sverige. Flera av dessa har utvisats och fått förbud att återvända till Sverige de närmaste tre åren.

– Den här gången var det flera arbetare från Ukraina som saknade tillstånd att arbeta här, mycket tyder på att det är organiserat. Byggbranschen har en stor mängd underentreprenörer och den här insatsen visar att det finns problem. Därför är det viktigt att vi myndigheter fortsätter att jobba tillsammans för att störa de oseriösa företagen från flera håll, säger polisöverintendent Per Wadhed från Polismyndigheten.

brister i personalliggaren

Skatteverket kunde granska fler företag ute på byggarbetsplatserna. Nära 40 procent av de företag som Skatteverket kontrollerade hade brister i personalliggaren, där alla som är verksamma på ett bygge ska registreras.

– Inte sällan upptäcker Skatteverket också att bidrag betalats ut till vissa företag. På en restaurang upptäcktes personal som var kortidspermitterade. Normalt arbetar de i restaurangrörelsen, men vid kontrollen var de sysselsatta med renoveringsarbete. Detta ligger inte i linje med tanken kring de stödåtgärder som betalas ut till följd av pandemin, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Resultat från kontrollerna

Drygt 100 företag vid 60 byggarbetsplatser kontrollerades gemensamt i insatsen.

Av dessa hade cirka 50 företag brister i arbetsmiljön.

Cirka 110 arbetsmiljöbrister upptäcktes.

Ett tiotal förbud om att stoppa arbetet eller ett arbetsmoment på grund av allvarliga arbetsmiljöbrister utfärdades.

100 kontrollavgifter för bland annat brister i personalliggare övervägs.

Cirka 25 personer saknade rätt att arbeta i Sverige på de kontrollerade arbetsplatserna.


Dela sidan:
Skriv ut: