Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Inget självmord när kvinna hittades med buntband runt halsen

Nyheter
Publicerad: 2020-06-29 11:17

Det var inte fråga om självmord när en kvinna hittades med buntband runt halsen i sin egen säng under en sommarmorgon förra året. Istället är det hennes make som bragt henne om livet.
Det slår hovrätten fast och dömer den 55-årige mannen till 16 års fängelse för mord.

Det var under en sommarmorgon förra året som den 55-årige mannen ringde till SOS-alarm och berättade att han hittat sin hustru liggandes i sovrummet med ett buntband åtdraget runt halsen.

Enligt mannen hade han gått upp före sin fru för att ordna med frukostbestyren och sedan förstått att något inte stod rätt till när fruns väckarklocka aldrig stängdes av cirka en halvtimme senare.

Hustrun dödförklarades samma dag och dödsorsaken var det åtstramande våldet runt halsen och de enda möjliga händelseförloppen var att hustrun oavsiktligt, i syfte att skrämma maken kommit att beröva sig själv livet, att hon avsiktligen begått självmord eller att maken mördat henne.

Kan inte förklara stora blodfläcken i sängen

Vid den rättsmedicinska undersökningen konstaterade läkarna att det i Sverige, de senaste 17 åren funnits ett 30-tal liknande fall där merparten av dessa bedömts som självmord.

Blekinge tingsrätt ansåg dock att det stod klart att mannen mördat sin hustru och dömde honom därför till 18 års fängelse för mord. Mannen, åklagaren och två av mannens barn överklagade senare domen till hovrätten, som idag meddelat att man, i likhet med tingsrätten, dömer mannen för mord.

Enligt hovrätten har den version av händelseförloppet som mannen lämnat inte kunnat förklara den stora blodfläck som hittats i sängen där hustrun låg. Dessutom är det, enligt hovrätten, bevisat att mannen innan han ringde larmcentralen ”relativt omsorgsfullt” städat bort blodspår i sovrummet och även flyttat på möbler och föremål i samma rum. Även i övrigt har det framkommit omständigheter som tyder på att det inte varit fråga om något självmord.

Anser att 16 år räcker för mordet

Hovrätten anser att omständigheterna är försvårande men att mordet, med hänsyn till då gällande påföljdspraxis vid mord, trots allt inte är ett sådant fall där livstids fängelse eller fängelse i 18 år ska dömas ut.

Däremot föreligger sådana klart försvårande omständigheter att hovrätten dömer mannen till fängelse i 16 år.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.