Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Inget jäv – ”Malin-förhandling” kan hållas i Örnsköldsvik

Nyheter
Publicerad: 2022-06-07 12:50
Foto: Johan Nilsson / TT /

Såväl åklagaren som försvaret framställde jäv mot Hovrätten för Nedre Norrland och försvaret även de nämndemän som är bosatta i Örnsköldsviks kommun.
Men nu har hovrätten prövat frågan och kommit fram till att jäv inte föreligger.

Åklagaren och försvaret menade att Hovrätten för Nedre Norrland var jävig – och försvaret inkluderade också de nämndemän som är bosatta i Örnsköldsviks kommun.
De menade att det inte fick finnas något som helst tvivel om att det blir en rättvis prövning av målet som beviljats resning – och som handlar om mordet på 16-åriga Malin som försvann 1996 och hittades död ett halvår senare utanför Örnsköldsvik.

Prövat frågan

Hovrätten för Övre Norrland har nu prövat frågan om jäv och konstaterat att vad åklagaren och försvaret har anfört eller vad som i övrigt kommit fram i målet inrymmer inte någon sådan omständighet som betyder att samtliga domare vid hovrätten eller samtliga nämndemän från Örnsköldsvik är jäviga. Jävsinvändningarna har därför lämnats utan bifall.

Huvudförhandlingen i målet, som alltså prövas igen efter en resningsansökan till nackdel för den man som fälldes i tingsrätten, men sedan friades i Hovrätten är planerad att hållas vecka 26 och 27, men det är ännu oklart hur omfattande målet blir.

Muntlig förberedelse

Hovrätten kommer inom kort att hålla muntlig förberedelse i målet. Till förberedelsen är parterna kallade. Under sammanträdet kommer bland annat gås igenom yrkanden och inställning, vilken bevisning som respektive part önskar åberopa samt planering av huvudförhandlingen.


Dela sidan:
Skriv ut: