Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ingen förundersökning inleds i ärende om Dawit Isaak

Nyheter
Publicerad: 2021-01-12 09:40
Den svenska journalisten, Dawit Isaak som är fängslad Eritrea sedan 2001. Originalfoto Kalle Ahlsén. Foto Kalle Ahlsén / TT

Åklagaren har nu beslutat att inte inleda någon förundersökning om brott mot Dawit Isaak.
Anledningen är att det enligt åklagaren inte går att utreda de misstänkta brotten på ett sådant sätt att åtal senare kan komma att väckas, bland annat eftersom det kräver att Eritrea biträder åklagaren i Sverige genom rättshjälp.

I slutet på oktober förra året polisanmäldes flera personer som tillhör den politiska ledningen i Eritrea för brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och tortyr av den svenska medborgaren Dawit Isaak som hålls fängslad i landet sedan 2001.

Fängslad för åsikter

Anmälan har nu prövats av kammaråklagare Karolina Wieslander som anser att det finns skäl att anta att i vart fall brott mot mänskligheten har begåtts.

– Uppgifter i ärendet ger stöd för att Dawit Isaak har varit frihetsberövad i Eritrea sedan 2001 för att han uttryckt sina åsikter. Det finns också uppgifter som tyder på att det här är en del av regeringens systematiska övergrepp som riktas mot personer som nyttjar sin yttrandefrihet. Det finns därför anledning att anta att brott mot mänskligheten genom påtvingat försvinnande har begåtts mot Dawit Isaak, säger Karolina Wieslander på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

”Rimlig möjlighet”

Men för att åklagaren ska inleda förundersökning måste det finnas en rimlig möjlighet att i Sverige utreda och lagföra ett misstänkt brott.

– För att vi ska kunna utreda brottet och väcka åtal behöver vi bl.a. vidta utredningsåtgärder i Eritrea. Då krävs ett godkännande från den eritreanska staten. Eftersom de misstänkta tillhör den politiska ledningen i landet och på grund av det misstänkta brottets karaktär bedömer jag att förutsättningarna för att få rättshjälp från Eritrea är ytterst begränsade. Jag inleder därför inte någon förundersökning, avslutar Karolina Wieslander.


Dela sidan:
Skriv ut: