Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Information från knäckta chattar har lett till 2000 utdömda fängelseår

Nyheter
Publicerad: 2022-05-05 10:52

Informationen från Encrochatt, Sky och Anom har i dagsläget lett till att individer dömts till totalt närmare 2000 fängelseår.
Det visar den senaste sammanställningen från Polismyndigheten.

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade kommunikationstjänster. Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade våren 2020. I Sverige har det lett till att flera personer som kopplas till tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta.

– Tillgången till kriminellas kommunikation i krypterade appar har inneburit att ett stort antal ledande personer inom den organiserade brottsligheten har frihetsberövats och sitter i fängelse. Vår internationella samverkan och ny teknik är betydande i vårt arbete med att komma åt grovt kriminella, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

128 domar

Sammanställningen som gjorts av Nationella operativa avdelningen (Noa) påvisar att 128 domar kan härledas till information som framkommit från de krypterade apparna, Encrochatt, Sky och Anom, och som sammantaget lett till 1927 fängelseår, närmare 2000 år.

– Som vi konstaterat tidigare har vi ett synnerligen allvarligt läge när det gäller den grova brottsligheten i kriminella miljöer. Polismyndigheten står inför stora utmaningar tillsammans med andra myndigheter och aktörer, i arbetet med att vända utvecklingen, säger rikspolischef Anders Thornberg.


Dela sidan:
Skriv ut: