Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

IMY granskar svenskt bolags övervakning av busschaufförer

Nyheter
Publicerad: 2022-09-07 10:07
Foto Hasse Holmberg / TT

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) inleder nu en tillsyn av det svenska bolagets Nobina Europe AB.
Anledningen är att det norska fackförbundet Yrkestrafikkforbundet klagat till Datatilsynet i Norge på att busschaufförers övervakats.
Eftersom bolagets säte är i Sverige har ärendet lämnats över till IMY. 

I skrivelsen från det norska Yrkestrafikkforbundet framgår att bolaget Nobina, som ett led i projektet ”Den gröna resan”, kartlagt körbeteendet hos anställda genom att övervaka enskilda busschaufförers hastighet, energiförbrukning och inbromsningar. Företaget menar att syftet med personuppgiftsbehandlingen är att ”uppnå ett trafiksäkert och miljövänligt körbeteende.”

–  Vi har fått en hel del information genom klagomålet från Yrkestrafikkforbundet och ställer därför frågor till Nobina för att klargöra hur personuppgiftsbehandlingen gått till, säger Disa Rehn, jurist på den enhet som leder granskningen.

Bristande information

Bland annat menar Yrkestrafikkforbundet att bolaget har brustit i sin informationsplikt mot de anställda.

–  Nu vill vi höra vad Nobina har att säga i frågan. Vi vill också veta vilken rättslig grund personuppgiftsbehandlingen vilar på och hur bolaget har resonerat, om bolaget sparat fler uppgifter än nödvändigt, hur länge uppgifterna sparas och om bolaget uppfyllt informationsplikten till de anställda. En annan fråga till bolaget är om ändamålen med personuppgiftsbehandlingen hade kunnat nås med mindre ingripande åtgärder.


Dela sidan:
Skriv ut: