Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Hur skulle då hovrätten kunna avgöra om prostitutionen varit frivillig – lagen är en fars!”

Debatt
Publicerad: 2012-11-16 10:17

 

DEBATT – av Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis, numera debattör

 

Justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axbergers beslut om att inte kritisera Göteborgspolisens avvisning av rumänska kvinnor som försörjt sig på prostitution i Sverige är tillfredställande. Tidigare har polisen haft svårt att ingripa eftersom det alltid har hänvisats till den fria rörligheten inom EU och JO inte har ansett att till exempel tiggeri kan vara grund för avvisning.

JO klargör nu skillnaden på tiggeri och prostitution: ”Prostitution måste betraktas som en i huvudsak förbjuden företeelse”. Det är ett stort steg framåt i kampen mot den prostitution som väller över oss från misär i fattiga länder och är motorn i annan brottslighet.

Hovrätten i Västra Götaland hade problem med att ta ställning till om de sex hallickarna i den rumänska prostitutionshärvan i Göteborg skulle fällas för människohandel eller om prostitutionen var frivillig. Att inte kriminalisera både säljare och köpare innebär omöjliga ställningstaganden för domstolarna. De sänkte straffen något. Samtidigt visade det sig att kvinnorna, trots att männen satt i fängelse, fortsatte med prostitution.

Efter prostitutionshärvan i Göteborg har rumänska organisationer försökt att rehabilitera kvinnorna men de har varit så fast knutna till sina hallickar att de föredragit att gå tillbaka till dessa. Problemet är likartat i öst och naturligtvis kan man ana att det handlar om skulder och hållhakar på barn och familj. Hur skulle då hovrätten i Göteborg kunna avgöra om prostitutionen varit frivillig eller inte?

I maj 2010 skrev jag en artikel på Newsmill med rubriken ”kriminalisera prostitution!” Artikeln var skriven utifrån min erfarenhet av Öststatsprostitution vilken är och var smörjmedel i den grova organiserade kriminaliteten. Dessutom är sexköpslagen en manshatarlag, eftersom det bara är män som är måltavlan, och tillkommen under starkt tryck från feministiska krafter. Grunden var svenska mäns sexköp i Thailand som orsakade vrede medan svenska kvinnors sexköp i bland annat Gambia blev nästan glorifierat i pressen.

Redan för två år sedan redovisade Kajsa Wahlberg vid Rikskriminalpolisen att koppleri och människohandel var brott som ständigt ökade. Det finns mycket pengar att hämta och hallickarna har de prostituerade i ett fast grepp. 

Misslyckandet blev för två år sedan ett politiskt problem. Istället för att likställa sexsäljare och köpare genom att antingen kriminalisera båda eller avkriminalisera sexköp kom justitieminister Beatrice Ask med ett antal uppseendeväckande förslag. Tumskruvarna på sexköpande män skulle dras åt genom myndighetsbrev i grälla färger och det skulle genomföras skärpning av straffen för sexköp och koppleri. Regeringen satsade 80 öronmärkta miljoner mot människohandel. Samtidigt gick folkpartisten och den före detta riksdagsledamoten Camilla Lindberg ut i debatten och förordade att bordeller skulle legaliseras.

Två år efter min artikel på Newsmill dök problemet med prostitution på Thaimassageinstituten upp och chockerade. Åtta av tio visade sig vara förtäckta bordeller. Jag framförde mina argument i Kvällsöppet i TV4 men hade totalt motstånd framför allt från ROK:s representant Angela Beausang och Johan Linander i Justitieutskottet som båda tyckte att sexköpslagen fungerade utmärkt. Nu har flera undersökningar visat att sexköpslagen är ett misslyckande men politikerna och feministerna lyckas intressera andra länder, nu senast Frankrike, för en lagstiftning av svensk modell.

En summering visar att situationen har förvärrats och Sverige får via främst EU ta emot tiggare, prostituerade, kriminella och också barn som flyr hemlandets misär. De utnyttjas och/eller utnyttjar rätten till rörlighet inom EU och de prostituerade har orsakat en explosion av HIV-fall. Samhället och rättsväsendet får allt svårare att agera.

Nu måste synsättet ändras så att man antingen legaliserar prostitution och får leva med samma problem som till exempel Tyskland eller också måste man likställa sexsäljare och köpare och kriminalisera båda. Då skulle inte Sverige vara lika attraktivt längre. Som det är idag så är kampen mot prostitutionen en fars!

 

RÖSTA – i Dagens Juridiks enkät: Borde det var straffbart att både köpa och sälja sex?

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut:
Taggar: