Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hundratals anmälningar om bedrägerier med korttidsstödet

Nyheter
Publicerad: 2021-10-13 12:53
Foto Janerik Henriksson / TT

Tillväxtverkets granskning av korttidsstödet har hittills lett till över 200 brottsanmälningar.
Samtidigt har mer än 600 återkrav gjorts till följd av kontrollerna av misstänkta bedrägerier.

Under coronapandemin har runt 37 miljarder kronor beviljats till 76 000 företag sedan april 2020. Det är det  enskilt största krisstödet i svensk historia.
Tack vara stödet har många jobb räddats, och det har också bidragit till återhämtningen av svensk ekonomi.
Stödet infördes på rekordkort tid under våren 2020 då pandemins påverkan var som allra störst.

– Kraven på snabbhet och effektivitet måste matcha kraven på rättssäkerhet och korrekt handläggning. Därför har vi sedan dag ett lagt ner ett stort arbete på att ta fram ett systematiskt kontrollarbete där varje ärende går igenom både digitala och manuella kontroller, säger Niklas Kjellberg, presschef på Tillväxtverket. 

Digitala kontroller

Genom  digitala kontroller har man kunna få ut stödet snabbt till krisande företag, dels för det omfattande kontrollarbetet där samtliga ärenden genomgår flera kontroller.

Förutom de grundläggande kraven på ekonomiska svårigheter har Tillväxtverket också kontrollerat att det sökande företaget är registrerat som arbetsgivare, betalar in sina arbetsgivaravgifter och att man inte skickat in flera ansökningar och att man inte har skulder hos Kronofogden. 

Totalt fick runt 9 procent av de sökande företagen avslag – motsvarande stoppade felaktiga utbetalningar på 1,1 miljarder kronor.

Nästan alla betalar i tid

Antalet återbetalningar till Tillväxtverket uppgår till över 30 000, motsvarande runt 2, 9 miljarder kronor.
Majoriteten av dessa avser justeringar av stödnivåer efter avstämning och 97 procent av de utskickade återkraven har betalats i tid till Tillväxtverket.

Nyligen kom den första fällande domen i ett mål där en företagare dömdes för att uppsåtligen fuskat med korttidsstödet.

– De allra flesta företag vill göra rätt, men tyvärr finns det ett fåtal aktörer som försöker utnyttja de statliga krisstöden. Men vi ser att våra kontroller ger resultat och framför allt ser vi att stödet har gjort stor nytta för väldigt många företag, säger Niklas Kjellberg. 


Dela sidan:
Skriv ut: