Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hovrätten splittrad i fråga om judehets på ryskt nätforum

Nyheter
Publicerad: 2019-11-18 14:32
Foto: Naina Helèn Jåma/ TT

Hovrätten ändrar domen mot en man i 30-årsåldern som fällts för hets mot folkgrupp begånget via det ryska sociala mediet vk.com.
Mannen fick i tingsrätten fängelse för att i fyra olika inlägg ha uttryckt missaktning mot judar.
En oenig hovrätt ogillar dock åtalet på tre av fyra punkter och ändrar påföljden till skyddstillsyn.

Mannen åtalades vid Umeå tingsrätt för fyra fall av hets mot folkgrupp. Åtalet kretsade kring fyra inlägg som han gjort på det ryska sociala mediet vk.com under november och december 2017.

Mannen förnekade ansvar och uppgav att inläggen hade skrivits av någon för honom okänd person – och att han ”helt enkelt inte bryr sig” om vem som kan ha använt hans konto.

”Uttrycker direkt eller indirekt missaktning mot judar”

Tingsrätten konstaterade att hemsidan i fråga har god spridning hos allmänheten och ansåg att inläggen genomgående ”uttrycker direkt eller indirekt missaktning mot judar”. Gärningen var utan tvekan att bedöma som hets mot folkgrupp och mannen hade utan tvekan haft uppsåt, skrev domstolen – som inte särskilde gärningarna. Enligt tingsrätten var det också helt uteslutet att någon annan utan mannens vetskap använts hans dator och konto.

Mannen, som även fälldes för två fall av narkotikabrott, dömdes till två månaders fängelse.

Hovrätten för Övre Norrland gör nu en annorlunda bedömning, efter en genomgång av inläggen ett och ett.

”Svårt säga vilken folkgrupp som utsatts för missaktning”

Det är numera ostridigt att det är mannen som har publicerat inläggen. Han har dock förnekat att inläggen har en sådan karaktär att de ska medföra ansvar för hets mot folkgrupp – och gjort gällande att publiceringen oavsett inte fått tillräcklig spridning.

I det första inlägget har mannen publicerat en bild på Rickard Nikolaus von Coudenhove-Kalergi, som ibland pekas ut som EU:s grundare. Inlägget bär också texten ”Stop white gonocide! Oppose the Coudenhove-Kalergi plan!” – samt en så kallad tyrruna och en hänvisning till nynazistiska webbplatsen nordfront.se.

Hovrätten konstaterar här att det är svårt att säga vilken folkgrupp som utsätts för missaktning av texten, som tycks vara en kritik mot ”de idéer som utgör grunden för EU”. Tyrrunan saknar samtidigt samma nära anknytning till den nationalsocialistiska rörelsen som till exempel hakkorset – och varken symbolen i sig eller hänvisningen till nordfront.se räcker för straffbarhet.

Mannen har i det andra inlägget skrivit texten ”Jag för några år sedan…” och sedan delat en annan persons inlägg. Inlägget innehåller bland annat en bild på skådespelaren Ryan Goslings rollfigur från filmen The Believer med undertexten ”Jews… Judaism is like a sickness!”. Hovrätten beskriver texten som ”såväl olämplig som olustig”, men anser inte att inlägget är straffbart. Det kan nämligen tolkas på olika sätt, och till exempel visa på ”hur konstigt man betedde sig för några år sedan”.

Positiva propagandainlägg på Adolf Hitler

I ett tredje inlägg har mannen publicerat ett kollage med positiva propagandabilder på Adolf Hitler i olika sammanhang och Hitlercitatet ”My spirit will rise from the grave and the world will know that I was right”. Hovrätten konstaterar här, med hänvisning till Högsta domstolens uttalanden, att en bild på Hitler inte i sig når upp till det straffbara området.

Här har budskapet förstärkts med ett citat om att framtiden kommer att ge honom rätt. Bilden framstår som glorifierande, men det lämnas öppet vad Hitler ska få rätt om – och det ”står därför betraktaren fritt att tolka innebörden i vad som egentligen avses med citatet”. Mot denna bakgrund, och i avsaknad av hänvisning till politisk organisation, anser hovrätten inte heller att detta inlägg är straffbart som hets mot folkgrupp.

I det fjärde fallet har mannen publicerat en längre text som bland annat uttrycker att israeler har dödat miljoner, regelbundet dödar barn och ser sig själva som övermänniskor. Det anges också att ”det kosmopolitiska folkslagen” inte har någon plats på jorden, att de parasiterar på ”oss andra” och att nationalsocialismen är den enda lösningen. Mannen skriver också att ”vi måste ställa oss samman som en mur mot invällare och parasiter”.

Här anser hovrätten inte att det finns någon tvekan om att det inte handlar om någon ”ideologisk argumentation mot sionismen inom ramen för den enskildes yttrandefrihet” utan att mannen har uttryckt tydlig missaktning mot både Israel och det judiska folket som också är ”tämligen grov till sin natur” och som utgör hets mot folkgrupp.

Döms för ett inlägg, men frias i tre fall

Mannen döms därmed nu för ett av inläggen, men frias i tre av fallen.

Hovrätten ändrar samtidigt påföljden från två månaders fängelse till skyddstillsyn.

Domstolen är inte enig i sitt avgörande. Hovrättspresidenten och ett hovrättsråd är skiljaktiga och anser båda två att inlägget med Hitlerbilden är straffbart som hets mot folkgrupp. Hovrättsrådet är dessutom skiljaktig även avseende inlägget med bilden på Ryan Gosling, som enligt henne också det bör resultera i ansvar för hets mot folkgrupp. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se