Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hovrätten skärper straff för våldtäkt efter krogbesök

Nyheter
Publicerad: 2022-07-25 12:57

Svea hovrätt skärper straffet för en man i 20-årsåldern som dömts för våldtäkt på en kvinna efter en utekväll i Stockholm.
Enligt hovrätten är straffvärdet för gärningen högre än minimistraffet och mannen döms till 2 år och fyra månaders fängelse.

Den åtalade mannen och målsäganden känner varandra sedan uppväxten och träffades i samband med att mannen var på besök i Stockholm och hälsade på en gemensam vän. Efter en förfest hemma hos den gemensamme vännen gick de till en nattklubb och festade. När kvällen var slut och mannen inte fick tag på den gemensamme vännen, hos vilken han skulle övernatta, erbjöd målsäganden honom att sova över hemma hos henne.

Målsäganden har i förhör berättat att den åtalade mannen var berusad och närgången och vid ett tillfälle tog struptag på henne. Han uppträdde dessutom förvirrat när de promenerade genom stan efter nattklubbsbesöket och sade märkliga saker. De tog till slut en taxi hem till henne, delade på en pizza och sedan gick mannen och lade sig i hennes säng. Hon tänkte att det inte var någon fara att sova på varsin sida sängen då de var vänner.

Jämrade, hyperventilerade och grät

När hon själv hade lagt sig i sängen började mannen närma sig hennes sida samt ta på henne. Hon sade då att det inte var någon bra idé. Då bad mannen henne att lugna ned sig och fortsatte – trots att hon sade nej. Han drog henne upp på sig, tog tag i hennes händer eller armar och höll fast dem samtidigt som han drog av henne underkläderna och penetrerade henne med fingrarna. Detta pågick i ett antal minuter och hon ”jämrade sig, började hyperventilera och gråta ganska högt”. Mannen hyssjade då henne, höll för hennes mun och sa att hon skulle gilla det. Det hela gick även över till ett samlag som pågick under cirka 15 minuter där han tryckte ned hennes huvud, höll fast hennes hår och tog ett struptag. Efter att detta avslutats somnade de båda.

När hon vaknade efter ett par timmar ville hon försöka ”rätta till” upplevelsen av att ha blivit våldtagen genom att ha frivilligt sex med mannen och tänkte att hon då kanske skulle kunna betrakta gårdagens händelse som frivilligt. Hennes försök att rätta till det inträffade misslyckades dock.

Den åtalade mannen har uppgett att han inte minns någonting från det att de kom till nattklubben till dess att han vaknade hos målsäganden. Han var visserligen berusad, men drack inte så mycket att det kan ha varit en förklaring till minnesluckan. Han hade dock inte tagit några droger. När målsäganden några dagar senare hörde av sig och berättade vad hon utsatts för blev han väldigt förvånad. Han trodde att allt var bra. Han funderade på vad som hänt, men ifrågasatte egentligen inte vad målsäganden berättade.

Dömdes till två års fängelse

Tingsrätten ansåg att målsägandens berättelse varit lång, klar och detaljrik samt fri från motsägelser. Den fick också stöd av vittnesuppgifter från vänner samt sjukhuspersonal.

Även om hennes deltagande inte kunde anses ha varit en följd av mannens våldsanvändning stod det enligt tingsrätten klart att han använt visst våld när han höll fast hennes armar, tryckte ned hennes huvud, höll fast hennes hår samt tagit ett struptag och hållit för hennes mun. Att målsäganden sagt nej flera gånger, gråtit samt att mannen bett henne lugna sig och hyssjat henne gjorde, enligt tingsrätten, att det fick anses klarlagt bortom rimligt tvivel att han förstod att hon inte deltog frivilligt.

Det fanns enligt tingsrätten inte heller några tvivel om att mannen var medveten om vad han gjorde – och hans invändning om minnesförlust framstod ”mest som ett försvar i syfte att undvika att ta ansvar för sitt handlande”. Mannen dömdes därför för våldtäkt av normalgraden och tingsrätten ansåg att straffvärdet motsvarade minimistraffet på två års fängelse – vilket han också dömdes till.

Får skärpt straff

Domen överklagades till hovrätten, där åklagaren yrkade att straffet skulle skärpas och mannen yrkade på frikännande dom. Hovrätten gör nu ingen annan bedömning än den som tingsrätten gjort avseende mannens uppsåt. Hovrätten delar tingsrättens slutsats att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till den åtalade gärningen och att han ska dömas för våldtäkt. Hovrätten anser också, till skillnad från tingsrätten, att målsäganden deltagit i samlaget och den sexuella handlingen som en följd av det relativt omfattande våld som mannen utsatt henne för.

Hovrätten anser därför att straffvärdet är högre än vad tingsrätten kommit fram till. Enligt hovrätten motsvarar straffvärdet fängelse i två år och fyra månader – och då det saknas anledning att frångå detta vid straffmätningen döms mannen till detta.


Dela sidan:
Skriv ut: