Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hovrätten river upp dom om Instagrambedrägerier

Nyheter
Publicerad: 2019-06-26 11:33
Foto: TT

Svea hovrätt river upp tingsrättens dom och frikänner en 15-årig pojke som tidigare dömts för att ha bedragit sex kunder som köpt kläder av honom via en Instagramsida.

Den 15-årige pojken bedrev, tillsammans med sin kompis, försäljning av märkeskläder via Instagram. Det handlade om förhållandevis dyra kläder som såldes till ett billigt pris.

Sex för varandra okända personer påstod sig dock ha bedragits av 15-åringen genom att de, samtliga inom loppet av en sexveckorsperiod i början av 2018, förskottsbetalat beställningar av kläder som aldrig skickades. Efter att de genomfört beställningarna blockerades samtliga från 15-åringens Instagramsida och hade därför väldigt svårt att få tag i säljaren.

Hävdade att kompisen varit ansvarig för leveranserna

15-åringen åtalades vid Uppsala tingsrätt för fyra fall av bedrägeri och två fall av ringa bedrägeri.

Under tingsrättsförhandlingen uppgav han att det, med undantag för en klädleverans, hade varit hans kompis ansvar att skicka de aktuella varorna och att han själv inte har haft en aning om att paketen inte kommit fram. Han anförde dessutom att han inte har haft någon tillgång till det Instagramkonto varifrån försäljningen bedrevs.

Dömdes i tingsrätten

Tingsrätten slog i domen fast att målsägandens berättelser var ”så pass entydiga att det inte kan vara beroende av andra förklaringar såsom att Posmord har slarvat bort paketen eller att köparna ljuger, eller både och”. Hela upplägget kunde bara, enligt tingsrätten, ”tyda på att den eller de som sålde kläderna aldrig hade för avsikt att göra rätt för sig”.

Tingsrätten ansåg det även klarlagt att 15-åringen måste ha insett att det handlade om bedrägerier då han varit aktiv i verksamheten och att lurade kunder hört av sig till hans telefon. Genom att ta emot betalningar utan försäkra sig om att varorna levererades eller att pengarna återbetalades skulle han, enligt tingsrätten, betraktas som gärningsman.15-åringen dömdes därför för fyra fall av bedrägeri och två fall av ringa bedrägeri. Påföljden blev ungdomsvård och 20 timmar ungdomstjänst.

Han överklagade dock domen till hovrätten– som nu ger honom rätt.

Kan inte lämna pojkens berättelse utan avseende

Hovrätten instämmer visserligen i tingsrättens bedömning av att målsägandena har utsatts för bedrägerier. Domstolen framhåller också att det finns ett flertal omständigheter som är mycket besvärande för 15-åringen. Hans berättelse anses dock inte vara så osannolik att den helt kan lämnas utan avseende. Att det verkar osannolikt att köparna skulle ha haft kontakt med någon annan än 15-åringen på dennes telefon räcker inte för att hela händelseförloppet ska anses ha gått till på det sätt som åklagaren påstått i sin gärningsbeskrivning.

Mot bakgrund av att det saknas utredning kring om och hur 15-åringens vän varit inblandad i upplägget kan det inte heller anses visat 15-åringen gjort sig skyldig till bedrägeri. Han frikänns därför. (Blendow Lexnova)


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
lexnova@blendow.se