Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hovrätten dömer två män för mord på 18-årig flicka i Råcksta

Nyheter
Publicerad: 2020-09-15 11:35
Foto: Johan Nilsson/TT

Svea hovrätt har i dag dömt två män för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord i augusti 2019 i Råcksta.
En av männen döms även för medhjälp till försök till mord i Nacka i september samma år och straffet bestäms till 16 års fängelse för den man som döms för båda händelserna och till 12 års fängelse för den andre mannen.

Det var i slutet av augusti förra året som en 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i Råcksta, utanför Stockholm. Åklagaren väckte åtal mot bland annat en 23-årig man och menade att han, tillsammans med en annan tilltalad, dödat kvinnan samt vid samma tillfälle försökt döda hennes make som båda var bekanta för gärningsmännen.

Tingsrätten friade dock 23-åringen för mordet och mordförsöket i Råcksta-lägenheten.

Friades för mord i Råcksta

Enligt tingsrätten hade man visserligen hittat 23-åringens DNA på en handske som låg på parkeringen utanför lägenheten, men det kunde enligt domstolen inte dras någon slutsats kring huruvida mannen använt handsken i samband med gärningarna eller vid något annat tillfälle.

Samtidigt hade åklagaren inte presenterat någon utredning kring de patroner som hittats i en personbil i närheten som kopplade 23-åringen till det aktuella vapnet eller det andra vapnet som användes i skjutningen i Råcksta.
Sammantaget ansåg tingsrätten därför att det inte kan uteslutas att andra personer haft tillgång till vapnet eller att andra personer kan ha haft motiv för att vilja döda 18-åringens make. 23-åringen friades därför från både mordet och mordförsöket vid den första skjutningen.  

Fick åtta års fängelse

Vid en andra skjutning i Nacka i september samma år besköts en taxibil som den numera avlidna kvinnans make suttit i. Skjutningen resulterade i att bland andra taxichauffören skottskadades.

Åklagaren menade att 23-åringen, som friades för mordet i Råcksta, skulle dömas för medhjälp till försök till mord genom att ha befunnit sig på platsen samt haft en flyktbil redo. Här dömde tingsrätten 23-åringen för medhjälp till försök till mord.

Utifrån den DNA-analys som gjorts ansåg tingsrätten det styrkt att 23-åringen vid något tillfälle hanterat ammunitionen till det automatvapnet som användes vid taxiskjutningen. Samtidigt ansåg tingsrätten – genom uppgifter som framkommit genom telefonavlyssning samt bilder som påträffats i 23-åringens mobil – att 23-åringen varit den verkliga ägaren av den bil som användes som flyktbil vid gärningen. Genom en analys av 23-åringens mobil fann tingsrätten det också klarlagt att 23-åringen gjort en ”virtuell resa” i Google Maps och att denna visar att han befunnit sig på brottsplatsen i samband med skjutningen.

Domstolen anser det sammantaget ställt utom rimligt tvivel att 23-åringen vid något tillfälle befattat sig med det aktuella vapnet, att han skaffat fram flyktbilen samt befunnit sig på brottsplatsen och han dömdes därför till åtta års fängelse för medhjälp till försök till mord.

Hovrätten gör annan bedömning

Domen överklagades till hovrätten som nu gör en annan bedömning när det gäller mordet i Råcksta och kommer fram till att det vid en sammanvägning av den utredning som åklagaren presenterat är ställt utom rimligt tvivel att männen har medverkat till mord och försök till mord genom att bland annat skaffa fram flyktbil och ta befattning med vapen som använts.

När det gäller åtalet avseende händelsen i Nacka gör hovrätten i allt väsentligt samma bedömningar som tingsrätten.
Det innebär att en av de åtalade männen, som nu även döms för händelsen i Råcksta, döms för medhjälp till försök till mord genom att ha varit på brottsplatsen, tagit befattning med vapen och skaffa fram flyktbil.

23-åringen döms därför till 16 års fängelse och den andre delaktige mannen får 12 års fängelse av Svea hovrätt.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.