Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hovrätten dömer samtliga åtalade i Allra-målet

Nyheter
Publicerad: 2021-07-22 10:04

Svea hovrätt ändrar tingsrättens dom och dömer de fyra åtalade i Allra-målet till fängelse i mellan fyra och sex år.
Hovrätten anser att de omtvistade affärerna ”inte haft ett legitimt syfte” och att samtliga åtalade varit införstådda i upplägget.

Fyra personer åtalades i oktober 2018 för olika brott kopplade till fondbolaget Allra. De två grundarna till bolaget, Alexander Ernstberger och David Persson Rothman, åtalades för grov trolöshet mot huvudman, grovt mutbrott (tagande av muta) och grovt skattebrott respektive penninghäleri, grovt brott samt grovt skattebrott. 

Bolagets fondchef åtalades för grov trolöshet mot huvudman och Oak Capitals tidigare VD åtalades för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott (givande av muta).

Handlar om affärer under 2012

Åtalet rör händelser under 2012 och mer specifikt om värdepapper som Allra, då Svensk Fondservice, köpte in via Oak Capital till vad åklagaren anser var ett för högt pris. Enligt åtalet ledde detta till att några av de tilltalade kunnat tillskansa sig över 100 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar. över 100 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar.

Tingsrätten ansåg dock inte att åklagaren styrkt sina påståenden – och ogillade åtalet på samtliga punkter.

Samtliga införstådda med upplägget

Svea hovrätt skriver att man, till skillnad från tingsrätten, anser det visat att ”det finns ett samband mellan warrantaffärerna och aktieköpen” och att warrantaffärerna gjorts i syfte att möjliggöra en utbetalning till Oak Capital och aktieköpet till överpris från Allras företrädare. Enligt hovrätten har affärerna ”inte haft ett legitimt syfte”, utan de inblandade har istället haft som avsikt att, på fondernas bekostnad, ”berika” såväl Oak som Allras vd och vice vd.

Enligt hovrätten har ”samtliga åtalade varit införstådda med upplägget, brottsplanen, och alla har varit aktiva i genomförandet och väsentliga för att realisera planen”.

Får fleråriga fängelsestraff – och häktas

Alexander Ernstberger döms nu för mutbrott och trolöshet mot huvudman till sex års fängelse och tio års näringsförbud. David Persson Rothman döms för mut- och häleribrott till fem års fängelse och tio års näringsförbud. Den tidigare fondchefen döms till fyra års fängelse för trolöshet mot huvudman och Oak Capitals tidigare vd döms för mutbrott, medhjälp till trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott till fem års fängelse och näringsförbud i tio år. Samtliga brott rubriceras av hovrätten som grova.

Ernstberger, Persson Rothman och Oak Capitals tidigare vd ska nu häktas, medan den tidigare fondchefen beläggs med reseförbud.

De dömda ska också betala skadestånd till Pensionsmyndigheten med om cirka 170 miljoner kronor – och ränta från 2012.


Dela sidan:
Skriv ut: