Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Högsta antalet arbetslösa sedan 1997 – ”osäkerheten stor”

Nyheter
Publicerad: 2021-01-14 08:11

I genomsnitt under 2020 var totalt 437 000 personer inskrivna arbetslösa. Det är den högsta siffran sedan 1997. 

I genomsnitt under 2020 var totalt 437 000 personer inskrivna arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Det är den högsta siffran sedan 1997. 

Slog till med full kraft under våren

Redan under inledningen av året var arbetslösheten på väg uppåt till följd av en avmattning i ekonomin. Även om omfattande stödåtgärder dämpat utvecklingen steg arbetslösheten sedan i snabb takt när coronapandemin slog till med full kraft under våren, skriver Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten stabiliserade sig sedan under hösten. I slutet av december var arbetslösheten 8,8 procent jämfört med 7,4 procent ett år tidigare.

– Coronapandemin slog hårt i en konjunktur som redan var på väg att mattas av. Krisen har också påskyndat en strukturomvandling som innebär att vissa jobb inom exempelvis handeln inte kommer tillbaka, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Långtidsarbetslösheten

Antalet inskrivna arbetslösa som varit utan arbete i tolv månader eller mer har ökat med närmare 24 000 personer jämfört med motsvarande månad ett år tidigare, till drygt 175 000 i december. Även den grupp som varit inskrivna 6–12 månader och som därmed riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet har ökat med drygt 40 000, till 112 000 personer i december.

– Det är oroväckande att långtidsarbetslösheten som redan är på rekordhöga nivåer fortsätter öka och att än fler riskerar att hamna där. Inte minst för de här grupperna är det särskilt viktigt med kompetensutveckling och utbildning, säger Annika Sundén.

Fortsatt osäkerhet

”Osäkerheten är stor kring hur pandemin och restriktionerna utvecklas och därmed också hur utvecklingen på arbetsmarknaden kommer att se ut framöver. En farhåga är att den pågående krisen kommer innebära att långtidsarbetslösheten biter sig fast på höga nivåer”, skriver Arbetsförmedlingen.


Dela sidan:
Skriv ut: