Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hjälpte bekant föra ut miljoner – döms för näringspenningtvätt

Nyheter
Publicerad: 2023-05-23 09:26
Foto: TT

En 50-årig före detta högstadielärare blev ombedd av en bekant att transportera en mängd kontanter från Sverige till Istanbul.
Nu döms han för näringspenningtvätt.

På Landvetters flygplats den 14 juni 2021 gjorde polis och tull en utresekontroll där de passagerare som skulle resa utomlands tillsammans med deras bagage kontrollerades. På flygplatsen fanns då den 50-årige mannen som hade bokat resa till Istanbul. Men han kom inte dit. Mannen greps på platsen, anhölls och var häktad fram till den 26 augusti 2021.

På flygplatsen visade det sig nämligen att  en mängd kontanter påträffades i mannens bagage, en svart resväska. Kontanterna, som bestod av sedlar i olika valörer, låg gömda i det yttre tyget och fodret i en svart dunjacka i resväskan. Sedlarna låg i buntar och var i olika valörer; dollar, danska kronor och euro. Totalt rörde det sig om 3,5 miljoner kronor i kontanter.

Pengar skulle gå till välgörenhetsföreningar

Vid utredningen har man kommit fram till att mannen endast hade en årslön om cirka 200 000 kronor. Däremot framgår det av utredningen att han mottagit cirka 3,6 miljoner kronor via swishbetalningar. Själv har han swishat drygt en halv miljon kronor under samma period samt gjort andra överföringar om cirka 1,8 miljoner kronor.

Under periorioden har även resor gjorts till cirka 400 000 kronor. Flertalet av resorna har avsett flygresor från Sverige eller Danmark till Istanbul. 

Mannen har i förundersökningen förklarat att han aldrig samarbetat med kriminella verksamheter. Han har jobbat som lärare för årskurs 7-9. Vid den aktuella tidpunkten hade han dock förlorat sitt jobb.

Den 30 maj 2021 som en bekant till honom, Walid, frågade om han kunde ta med sig varor till Syrien i välgörenhetssyfte. Pengarna skulle gå till välgörenhetsföreningar i Syrien för att hjälpa barn och andra personer i norra Syrien. Själv kunde Walid inte ta med väskan. Istället skulle denne resa till Syrien från Köpenhamn och möta upp honom så att han kunde återlämna väskan till Walid. Han skulle få 20 000 kronor för besväret samt hotell- och reskostnaden efter att han levererat resväskan till Walid. Den 12 juni 2021 träffades han och Walid på en tågstation där Walid överlämnade en resväska med pengar i. Walid sa att det rörde sig om 200 000 – 300 000 kronor.

Kände inte till summan

Han uppger dock att om han hade vetat att det var så mycket pengar i väskan hade han aldrig tagit den med sig. 

Han förklarar även varför utredarna har funnit fotograferier på sedelbuntar under vintern och våren 2021. Han berättar att det var att en person vid namn Mohammed som jobbar med betalningstransaktionen hawala och som ville ha en bekräftelse på att en viss mängd pengar fanns i en kartong som hade levererats. 

Han har berättat att swish-inbetalningarna på 3,6 miljoner kronor bland annat kommit från hans familj.

Enligt tingsrätten är dock inte hans berättelse trovärdig men det är dock inte så osannolikt att det kan lämnas helt utan avseende.

”Genom att ta emot väskan med så mycket pengar utan att förvissa sig om vad som fanns i väskan har N.N tagit en medveten risk och varit likgiltig för dess inträffande. Han har därmed agerat uppsåtligt. 

Pengarna förvarades insydda i fodret på jackan

Åklagaren har bland annat pekat på hur pengarna förvarades, insydda i fodret av en jacka som låg i resväskan. Hur 50-åringen fått uppdraget att transportera kontanterna av Walid endast två dagar innan resan och att Walid sedan skulle möta upp 50-åringen vid samma resmål för att motta pengarna igen. Åklagaren har även lyft information om att 50-åringens familjs ekonomi vid tiden för brottet och menar att det är uteslutet att han har sparat ihop 3,5 miljoner kronor. 

Enligt tingsrätten kan dessa omständigheter inte anses tillräckliga för att bevisa att syftet med att föra ut pengarna var att dölja att pengarna härrörde från brott eller brottslig verksamhet. Tingsrätten anser därför inte att 50-åringen ska dömas för grovt penningtvättsbrott. 

Tingsrätten skriver att ”även vid godtagande av N.Ns uppgifter, om att en person vid namn Walid bett honom att ta med sig kontanter som är ägnade att gå till olika välgörenhetsföreningar i Syrien, framstår omständigheterna kring den aktuella transporten samt förvaringen av kontanterna inuti fodret av en jacka som anmärkningsvärd”. 

Ingen rimlig förklaring

Eftersom det inte finns någon rimlig förklaring till varför Walid som gav 50-åringen i uppdrag att transportera pengarna inte själv kunde transportera pengarna till Syrien finner tingsrätten det uppenbart att 50-åringens ”åtgärder att förvara och transportera pengarna skäligen kan antas vara vidtagna i syfte att dölja att pengarna härrör från brott eller brottslig verksamhet eller till att främja möjligheterna för någon annan att tillgodogöra sig egendomen eller dess värde”. 

Tingsrätten pekar på att 50-åringen visste om att det fanns i vart fall 200 000 – 300 000 kronor i kontanter i hans resväska. Han gjorde dock inte någon närmare kontroll av vad som packats ned i väskan. 

”Det var därför ett klandervärt risktagande att transportera kontanter som inte tillhörde honom när han skulle flyga från Sverige till Turkiet. N.N ska därför dömas för näringspenningtvätt, ringa brott”. 

Tingsrätten beslutar även att bifalla åklagarens särskilda yrkande  att beslaget om kontanterna till ett värde om cirka 3,5 miljoner kronor ska hävas och att de istället ska tas i förvar.

Påföljden bestäms till villkorlig dom i förening med 150 dagsböter om 50 kronor, motsvarande 7 500 kronor. 


Dela sidan:
Skriv ut: