Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

HD prövar påföljden för man som tidigare dömts i rumänsk domstol

Nyheter
Publicerad: 2021-09-15 13:00
Foto: Magnus Andersson /TT

En rumänsk man dömdes för ett rån 2013 i Sverige samtidigt som han avtjänade ett fängelsestraff i hemlandet.
Nu ska Högsta domstolen pröva hur den rumänska domen ska beaktas vid bestämmandet av påföljd i svensk domstol.

Den 27-årige mannen är medborgare i Rumänien och avtjänar där ett längre fängelsestraff för våldtäkt. I april åtalades han även för mord och grovt rån i Sverige, brott som han påstods ha begått under 2013 när han var 19 år gammal.

27-åringen dömdes i både tings- och hovrätt för att ha deltagit i det grova rånet där en polsk lastbilschaufför övermannades och ströps till döds under 2013. Båda domstolarna frikände honom dock från mordåtalet då han inte ”direkt” kunde knytas till mordplatsen, eller till ett område i närheten av det.

Han dömdes därför till 4 år och 6 månaders fängelse i båda instanserna.

Får PT i HD

Såväl tingsrätten som hovrätten ansåg att straffvärdet för det grova rånet, sett
till dåvarande lagstiftning, motsvarade fängelse i sju år, men att
hänsyn skulle tas till 28-åringens unga ålder vid gärningen. Domstolarna ansåg också att det faktum att det förflutit lång tid sedan brottet begicks endast skulle ha en marginell betydelse vid straffmätningen.

Domstolarna slog också fast att det saknades stöd för att, i den rådande situationen, tillämpa den så kallade asperationsprincipen i brottsbalkens 34 kapitel, och av det skälet lindra straffet.

Mannen överklagade dock domen till Högsta domstolen, som nu lämnat prövningstillstånd i påföljdsfrågan. Frågan som HD nu ska pröva är främst ”under vilka förutsättningar en tidigare meddelad utländsk dom ska beaktas” vid så kallad nyupptäckt brottslighet.


Dela sidan:
Skriv ut: