Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

HD: Återköp av en bil hindrade inte köparens krav på prisavdrag

Nyheter
Publicerad: 2021-07-15 10:04
Foto: Nati Harnik/AP

En man köpte en begagnade bil för 460 000, men upptäckte sedan att mätarställningen var felaktig.
Säljaren köpte då tillbaka bilen – men betalade runt 100 000 mindre än vad köparen betalat.
Nu konstaterar HD att återköpet inte hindrar köparen från att kräva prisavdrag.

Köparen stämde säljaren, en bilhandlare, och yrkade prisavdrag på drygt 72 00 kronor. Men bilhandlaren motsatte sig kravet, och hans inställning var att han parterna genom återköpet slutligt reglerat sina mellanhavanden.

Dock hade, skriver HD, parterna inte diskuterat detta i samband med återköpet. Inte heller ger den handling som upprättades vid återköpet nådon ledning om hur avtalet skall tolkas.

Inte slutlig reglering

Nu konstaterar Högsta domstolen att återköp i konsumentförhållanden generellt inte kan uppfattas som en slutlig reglering av parternas mellanhavanden.
Det innebär alltså inte att man avtalat bort konsumentens rättigheter enligt konsumentlagen. Innehållet i ett enskilt återköpsavtal kan dock leda till motsatt bedömning, skriver HD.

Bland annat eftersom bilhandlaren förnekat att bilen skulle vara felaktig, och att återköpspriset bestämts på marknadsmässiga grunder ansågs återköpet inte innebära en slutlig reglering mellan köparen och bilhandlaren.

Därför har köparen, enligt Högsta domstolen, rätt till det yrkade prisavdraget, på runt 72 000 kronor. Bilhandlaren ska också betala köparens rättegångskostnader.


Dela sidan:
Skriv ut: