Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Handlarna pessimistiska – svagt läge består

Nyheter
Publicerad: 2022-07-29 09:29
Foto Hasse Holmberg / SCANPIX

Det oroliga omvärldsläget, ökad inflation och ökade inköpskostnader leder, för fjärde månaden i rad, till pessimistiska framtidsförväntningar bland svenska handlare.
Det visar en mätning från Svensk Handel.

Butikshandeln minskade med 0,3 enheter och indikatorvärdet för juli månad landar på 88,7 – att jämföra med det neutrala värdet på 100. Det innebär att framtidsförväntningarna inom handeln fortsätter att sjunka.

– Den väsentliga slutsats vi kan dra från dessa siffror är att handelns svaga läge består. Butikshandlarna har en avvaktande inställning till de närmsta tre månaderna. Förväntningar på framtida försäljning sjunker i snabb takt. Hösten och vintern kommer att medföra utmaningar för stora delar av segmentet, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Även framtidstron bland e-handlarna fortsätter att minska, där ligger det totala indikatorvärdet på 91,1 – och det är framförallt förväntningarna kring antalet anställda som drar ned framtidsförväntningarna.

– E-handeln, likt övriga delar av handeln, drabbas när kunderna tvingas att hålla hårdare i plånboken. Vi är oroade över det faktum att förväntningarna på att anställa personal ser ut att minska. Handeln är en av näringslivets största arbetsgivare och skapar stora möjligheter för framför allt unga människor att komma i arbete säger Sofia Larsen.


Dela sidan:
Skriv ut: