Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Handelsbanken-anställd åtalas för marknadsmanipulation

Nyheter
Publicerad: 2021-10-13 08:47

En anställd på Handelsbanken åtalas för marknadsmanipulation efter vilseledande handel på Nasdaq OMX.

Den 35-årige mannen har under perioden 15 november 2018 – 14 december 2018 handlat och lagt order i aktien Net Insight och i därtill relaterat certifikat på sätt som givit falska eller vilseledande signaler avseende pris, tillgång och efterfrågan i aktien och certifikatet.  Det framgår av en stämningsansökan inlämnad till Stockholms tingsrätt.

Enligt åklagaren har handeln och orderläggningen i aktien har genomförts i syfte att påverka senast betalt och spreaden på ett sådant sätt att mannen, under samma handelsdagar, skulle kunna genomföra handel i till aktien relaterade certifikat till förmånliga priser. 

Priset på certifikatet kopplat till utvecklingen i aktien

35-åringen har därvid lagt säljorder och genomfört försäljningar i aktien på ett sådant sätt att han kunde köpa certifikat till lägre priser än vad han annars hade kunnat göra. På motsvarande sätt har han därefter lagt köporder och genomfört köp i aktien på ett sådant sätt att han kunde sälja certifikaten till ett högre pris än vad han annars hade kunnat göra. Priset på certifikatet är direkt kopplat till utvecklingen i aktien (hävstång x3). 

Enligt åklagaren har 35-åringens vinning i certifikatet har under perioden uppgått till drygt 48 000 kronor (efter avdraget courtage), samtidigt har hans förlust i aktien uppgått till 25 000 kronor(efteravdraget courtage). Den totala vinningen från mannens agerande har således varit 23 000 kronor (efter avdraget courtage). 

Yrkar att 23 000 kronor förverkas

Enligt åklagaren har handeln skett utan självständigt kommersiellt syfte i förhållande till marknaden och har gett falska eller vilseledande signaler avseende pris, tillgång och efterfrågan i aktien och certifikatet, vilket den 35-årige mannen insett. 

Åklagaren yrkar att 23 000 kronor (efter avdraget courtage) ska förverkas från 35-åringen utgörande utbyte av brott. 

Den 2 december ska huvudförhandling äga rum.


Dela sidan:
Skriv ut: