Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Halvårig aspirantutbildning blir obligatorisk för civilanställda

Nyheter
Publicerad: 2020-01-27 10:06
Rikspolischefen Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven (S), inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen gör sex månaders aspirantutbildning till en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom myndigheten.
Det ska göra utbildningen bättre och mer användbar för Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.

– Polisutbildningen för civilanställda har hittills inte använts i någon större utsträckning. En anledning är att de civilanställda inte har kunnat tjänstgöra som polisaspiranter. Nu ändrar vi på det så att fler polisanställda kan ta steget att vidareutbilda sig till poliser, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Civilanställda inom Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen har möjligheten att gå en särskild polisutbildning. Genom den kan exempelvis passhandläggare, analytiker, civila brottsutredare eller specialister inom ekonomi eller it komplettera sina kunskaper och bli polismän. De som går utbildningen har dock inte kunnat tjänstgöra som polisaspiranter.

Sex månaders aspirantutbildning blir obligatorisk del

Detta har lett till att Polisen inte använt möjligheten att låta vidareutbilda civilanställda till polismän. Nu ändrar dock regeringen regelverket så att sex månaders aspirantutbildning framöver kommer att vara en obligatorisk del av polisutbildningen även för civilanställda.

Regeringen ändrar också utbildningens namn, från polisutbildning för specialister till funktionsinriktad polisutbildning då man anser det nya namnet vara mer rättvisande.

I dagsläget har ett femtiotal polisanställda påbörjat vidareutbildningen för att bli polismän, men regeringen understryker att den vanliga polisutbildningen ska dock vara huvudvägen till polisyrket även i fortsättningen.


Dela sidan:
Skriv ut: