Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Guillou förlorar mot Skatteverket i tvisten om skrivarstugan

Nyheter
Publicerad: 2022-06-22 14:09
Foto: Kenny Bengtsson / SvD / och Pontus Lundahl / TT

Förvaltningsrätten fastställer Skatteverkets beslut att upptaxera Jan Guillou för den fastighet i Roslagen som ägs av hans eget bolag.
Enligt Guillou är det fråga om en ”författarverkstad fullt jämförbar med ett krukmakeri eller en smedja” – men såväl Skatteverket som förvaltningsrätten anser att fastigheten på 174 kvadratmeter boyta har karaktären av privatbostad.

I december 2019 beslutade Skatteverket att dels höja Jan Guillous inkomst av tjänst avseende oredovisad bostadsförmån och förmån av hushållsel, garage och möbler/inventarier från hans bolag. Samtidigt beslutade myndigheten att påföra Jan Guillou skattetillägg.

Sammanlagt krävde Skatteverket Guillou på drygt 362 000 kronor.

”Fullt jämförbar med smedja”

Bakgrunden är att Guillous aktiebolag äger en fastighet i Östhammar, utanför Uppsala, på 174 kvadratmeter som håller åretruntstandard och har samtliga bekvämligheter som ett normalt finns i ett vanligt hem. Under Skatteverkets utredning kom det fram att Guillou varje år bor och arbetar i bostaden mellan januari-juni och att han resterande del av året ”reser runt för att marknadsföra bolagets böcker”.

Skatteverket ansåg att fastigheten har karaktären av en privatbostad samt att Guillou har dispositionsrätt till fastigheten – varför det uppkommer en skattepliktig bostadsförmån. Guillou hävdade å sin sida att fastigheten inte har karaktären av en privatbostad utan istället är en ”författarverkstad fullt jämförbar med ett krukmakeri eller en smedja”. Att Skatteverkets handläggare missuppfattat detta kunde Guillou dock förstå med hänvisning till ”den speciella inredningen av författarbostaden, bestående av professionell belysning och kontorsmöbler”.

Domstolen fastställer

Skatteverket stod dock fast vid sitt beslut och konstaterade att fastigheten, vid en övergripande bedömning, måste anses ha karaktären av en privatbostad.

Jan Guillou accepterade dock inte Skatteverkets beslut och överklagade till förvaltningsrätten – som nu fastställer detta. I sin dom skriver förvaltningsrätten, som samma dag beslutade att Guillous bolag ska betala arbetsgivaravgifter för de nu aktuella förmånerna, att det inte finns skäl att göra någon annan bedömning i detta mål.

Han ska därför förmånsbeskattas i enlighet med Skatteverkets beslut.


Dela sidan:
Skriv ut: