Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Grundare av uppmärksammad Facebooksida döms i tingsrätten

Nyheter
Publicerad: 2019-06-25 14:02
Facebooksidan Stå upp för Sverige. Foto: Jessica Gow / TT

Mannen agerade grovt oaktsamt och hade uppsåt när han inte raderade de kränkande kommentarer som han uppmärksammade i den Facebookgrupp han administrerade. Det slår Eskilstuna tingsrätt fast och dömer mannen till villkorlig dom och dagsböter.

Facebookgruppen, som, enligt sin egen beskrivning, är ett diskussionsforum ägnat att ”avslöja politikers flathet mot den alltmer misslyckade integrationen” startades av en nu 52-årig man för cirka två år sedan. Redan två månader senare hade gruppen, som från början hette ”Stå upp för Peter Springare”, 226 000 medlemmar.

Sidans grundare, tillika administratör, åtalades i slutet av februari för åtta fall av brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det handlar om åtta stycken kommentarer som publicerats i gruppen och som åklagaren anser att mannen skulle ha raderat då de utgör hets mot folkgrupp.

Kan inte moderera sidan ensam

Enligt den åtalade mannen kan han ”omöjligen sköta tillsynen av gruppen själv” då det postas cirka tre miljoner kommentarer årligen på sidan, och menar att det krävs att användarna nyttjar den så kallade anmälningsfunktionen. Dessutom, uppgav mannen under tingsrättsförhandlingen, finns det inte någon möjlighet för honom som administratör att förhandsgranska kommentarer och på så sätt stoppa dessa inlägg – vilket han kan göra när någon startar en ny tråd.

Hot mot och missaktning för flertalet folkgrupper

Tingsrätten konstaterar inledningsvis att Facebooksidan i fråga är en sådan elektronisk anslagstavla som avses lagstiftningen, samt att den åtalade mannen är den som tillhandahållit Facebookgruppen. Tingsrätten slår även fast att ”vart och ett av de med åtalet avsedda meddelandena helt klart har överskridit gränserna för en saklig och kritisk diskussion”. Således har de därmed utgjort hets mot folkgrupp bestående av missaktning för muslimer, hot mot och missaktning för turkar, afrikaner och vissa andra folkgrupper, missaktning för somalier, hot mot somalier och såväl hot mot som missaktning för somalier samt att detta varit uppenbart. Domstolen slår även fast att meddelandena har fått stor spridning.

Enligt tingsrätten har mannen uppmärksammat sex kränkande kommentarer och således haft uppsåt när han valt att inte ta bort dessa. Tingsrätten finner det även klarlagt att mannen, vad gäller två andra kommentarer, uppmärksammats på dessa av en person och trots detta agerat ”medvetet okunnig” vilket inneburit ett grovt oaktsamt handlande.

Får villkorlig dom och dagsböter

Enligt tingsrätten motsvarar den brottslighet mannen gjort sig skyldig till ett fängelsestraff. Mot bakgrund av att mannen tidigare är ostraffad bedömer dock tingsrätten att påföljden ska bestämmas till 60 dagsböter á 320 kronor och villkorlig dom.


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut: