Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Granskningen av kommunens och ABBA-Björns avtal är klart

Nyheter
Publicerad: 2021-09-10 09:17
Bjorn Ulvaeus. Foto: Marte Lundby Rekaa / TT / kod 200

Konkurrensverket har beslutat att det inte finns någon grund för upphandlingsskadeavgift rörande avtalet mellan Stockholms stad och ABBA-Björns bolag Pop House Entertainment Group.

I början av året inledde Konkurrensverket en granskning av Stockholms stads avtal med ABBA-Björns bolag Pop House Entertainment Group rörande projektet Gasklockan 2 där intentionen är att bilda en stor internationell kulturscen. Nu är granskningen klar och myndigheten har fattat ett beslut.

Misstanke om otillåten direktupphandling

Konkurrensverket som uppmärksammade avtalet mellan parterna genom en omvärldsbevakning menar att granskningen inleddes på grund av en misstanke om att Stockholms Stad hade ingått en otillåten direktupphandling av en tjänstekoncession i strid med lag om offentlig upphandling av koncessioner.

Konkurrensverkets utgångspunkt för utredningen var att utreda förutsättningarna för att ansöka om så kallad upphandlingsskadeavgift för det fall Stockholms stad gjort en otillåten direktupphandling. 

Stockholm stad svarade på Konkurrensverkets frågor i granskningen och konstaterade att detta överhuvudtaget inte har handlat om en upphandling.

Har funnit en hyresgäst

Kommunen har uppgett att det rör sig om att Stockholm stad har funnit en hyresgäst till en kommunal lokal, för tecknande av hyresavtal. Stockholms stad avser alltså att hyra ut sin byggnad, inte köpa varor eller tjänster. Kommunen har vidare svarat Konkurrensverket att man konkurrensutsatte hyresnivån, med hjälp av stadens jurister, för att försäkra sig om att den hyra som betalas för lokalen är marknadsmässig och inte kunde misstänkas utgöra statsstöd.

I hyresavtalet som har tecknas mellan parterna framgår att hyran ska bestå av två delar, en bashyra och en omsättningsbaserad hyra. 

Ärendet skrivs av

Konkurrensverket skriver nu i ett beslut i ärendet att det framgår av de handlingar Stockholms stad har gett in att det inte finns några indikationer på att verksamheten i Gasklocka 2 kommer att drivas i form av en tjänstekoncession. 

”Det finns inte längre någon grund i Konkurrensverkets prioriteringspolicy att fortsätta utredningen om Stockholms stads avtal med Pophouse. Därför skriver vi av ärendet”, skriver Konkurrensverket. 

Konkurrensverket noterar dock att beslutet inte innebär att Konkurrensverket har tagit ställning till om agerandet är tillåtet enligt upphandlingslagstiftningen.


Dela sidan:
Skriv ut: