Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Gisslandrama på Hällbyanstalten pågick i nio timmar

Nyheter
Publicerad: 2021-07-22 07:32
Foto: Jessica Gow / TT /

Efter klockan 21 på onsdagskvällen släpptes den andra av två kriminalvårdare som efter lunch tagits som gisslan av två morddömda intagna på Hällbyanstalten.
Nu är de båda gärningsmännen gripna och misstänkta för två fall av människorov.

Det var efter lunch på onsdagen som två intagna på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna barrikaderade sig i ett utrymme på anstalten, med två kriminalvårdare som gisslan.
De båda intagna är dömda för mord och uppgavs ha tillgång till egentillverkade vapen.

Vid halvfyratiden på eftermiddagen inledde Polisen en så kallad särskild händelse och en mängd polispatruller med olika spetskompetenser kallades till platsen, däribland insatsstyrkan och förhandlare – som tillsammans med Kriminalvården och Räddningstjänsten försökte lösa situationen.

Flertalet medieuppgifter gjorde under eftermiddagen gällande att de två intagna först krävt att få en helikopter på plats. Sedan kom uppgifter om att de gått med på att släppa gisslan om 20 av deras medintagna skulle få kebabpizzor. Kravet gick till mötes och 20 kebabpizzor kom sedan att skickas in på avdelningen.

Kriminalvården inleder internutredning

Vid 19-tiden släpptes den första kriminalvårdaren ur gisslan efter ungefär sju timmar i de intagnas fångenskap. Ungefär två timmar senare, strax efter 21, släpptes sedan den andra Kriminalvårdaren ur gisslan och Polisen kunde sedan gripa de båda intagna. De fördes senare till polishuset i Eskilstuna och är nu misstänkta för två fall av människorov.

Kriminalvårdens säkerhetsdirektör, Kenneth Holm, medverkade under gårdagskvällen i SVT:s Aktuellt och sade då att myndigheten kommer att inleda en internutredning om händelsen.


Dela sidan:
Skriv ut: