Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Genomförandet av EU:s vapendirektiv ska utredas

Nyheter
Publicerad: 2022-05-13 13:03
Foto: Pontus Lundahl / TT /

Den tidigare rikspolischefen och generaldirektören Stefan Strömberg har fått i uppdrag att utreda hur ändringarna i EU:s vapendirektiv ska genomföras på en miniminivå samt se över vapenlagstiftningen för att ”skapa ett regelverk som inte i onödan försvårar för legala vapeninnehavare som jägare och sportskyttar”.
Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

I februari i år stämdes Sverige i EU-domstolen för att man inte fullt ut genomfört ändringarna i EU:s vapendirektiv – och flera av regeringens förslag som lagts fram i syfte att genomföra direktivet har röstats ned av riksdagen.

Nu väljer regeringen därför att tillsätta en utredning, ledd av den tidigare rikspolischefen och generaldirektören Stefan Strömberg. Han får nu i uppdrag att föreslå författningsändringar som krävs för att genomföra ändringarna på miniminivå samt ta ställning till om den nuvarande lagstiftningen på vapenområdet behöver förenklas eller ändras för att inte vara ” onödigt betungande” för exempelvis jägare och sportskyttar.

– För att undvika att Sverige ska behöva betala höga belopp i böter hoppas jag att vi nu tillsammans med oppositionspartierna ska kunna få reglerna på plats så snabbt som möjligt, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: