Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Gängledare rekryterade ungdomar – åtalas för människohandel

Nyheter
Publicerad: 2020-09-16 10:31
Foto: Vilhelm Stokstad / TT /

I dag åtalades sammanlagt tolv personer, misstänkta för grova narkotikabrott.
En av dem åtalas också för människohandel, sedan han enligt åklagaren rekryterat in och utnyttjat ungdomar i nätverkets brottsliga verksamhet.
Flera av de åtalade har enligt åklagaren ingått i ett större kriminellt nätverk som styrt narkotikaförsäljningen i Vårberg.

– En person i nätverket, som vi uppfattar som en ledargestalt, åtalas för människohandel då han har rekryterat in och utnyttjat ungdomar i nätverkets brottsliga verksamhet. Elva av de åtalade individerna har, enligt vad utredningen visar, ingått i ett brottsnätverk som har styrt narkotikaförsäljningen i Vårberg, säger kammaråklagare Lars Ågren på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

De misstänkta, elva män och en kvinna, nekar alla till brott och har tigit sig genom förhören. Men åklagarna har ett stort filmmaterial från dolda kameror som placerats bland annat i taket på en källarlokal och fångat knarköverlåtelser på film.
Man har också beslagtagit en stor mängd narkotika, och även kontanter.
Enligt åtalet har de åtalade ”tillsammans och i samförstånd vid i vart fall 114 tillfällen överlåtit cannabis, kokain, MDMA och Tramadol som är narkotika i Vårbergscentrum och på andra platser i Stockholms län.”

Utredningen är ett samarbete mellan människohandelssektionen och lokalpolisområde Skärholmen.
– Vi vill få lagstiftningen prövad utifrån vårt perspektiv, när det gäller unga som rekryteras in i kriminella nätverk, säger Caroline Westlund, chef på Människohandelssektionen i Stockholm, som välkomnar åtalet.

Flera veckor lång förhandling

Huvudförhandling i målet är planerad att börja i Södertörns tingsrätt vecka 39 och pågå fram till vecka 51.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.