Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Full polis visade tjänsteleg- när han skulle slängas ut från krog

Nyheter
Publicerad: 2023-05-24 13:49
Foto: Johan Nilsson / TT /

När den berusade polisen skulle slängas ut från krogen tog han fram sin tjänstelegitimation och uttryckte sig olämpligt till en ordningsvakt.
Nu straffas han med fem dagars löneavdrag för tjänsteförseelse.

Polisens arbetsgivare vände sig till myndighetens personalansvarsnämnd då det framkommit att han, på sin fritid i ett berusat tillstånd, åberopat sin anställning och lagt sig i en ordningsvakts tjänsteutövning.

Under ett arbetsrättsligt samtal uppgav polisen att han var ute på krogen med några kollegor och plötsligt blev tillsagd att lämna stället av en ordningsvakt. Även om han är fullt medveten om att man som polis aldrig ska åberopa sin anställning i liknande sammanhang kom det som en reflex att visa sin tjänstelegitimation när han blev dragen i armen av en ordningsvakt.

Enligt polisen var ordningsvakten som tog tag i honom ”mycket offensiv” och det blev lite ordväxling dem emellan. I efterhand ångrar han sig och skäms för sitt agerande.

Straffas med löneavdrag

Personalansvarsnämnden, som bland annat tar fasta på att ordningsvakten uppgett att polisen ”visat på dålig attityd” och sagt att denne kunde komma att få problem, anser att polisen ska meddelas en disciplinpåföljd.

Då det står klart att han lagt sig i ordningsvaktens tjänsteutövning och dessutom uttryckt sig på ett olämpligt sätt ska påföljden bestämmas till ett ”måttligt löneavdrag” om 25 procent av daglönen i fem dagar.


Dela sidan:
Skriv ut: