Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Frivårdsinspektör röjde hemlig uppgift – till målsägandebiträde

Nyheter
Publicerad: 2023-01-23 10:03
Foto: Johan Nilsson

En frivårdsinspektör berättade för ett målsägandebiträde att en dömd mans urinprov sannolikt skulle vara positivt.
Samtalet spelades in – och nu varnas frivårdsinspektören för att ha röjt en hemlig uppgift.

Frivårdsinspektören hade under en period flera samtal med ett målsägandebiträde vars klients före detta make avtjänade ett straff genom intensivövervakning med elektronisk kontroll.

Under ett av samtalen berättade frivårdsinspektören att den dömde mannen sannolikt lämnat ett positivt urinprov. Samtalet spelades in av målsägandebiträdet och ljudfilen kom att skickas till det frivårdskontor där mannen arbetade. I samband med detta berättade mannen för sin arbetsgivare om vad som inträffat.

Under ett personalsamtal har han uppgett att han vid tillfället befann sig under stark stress och under samtalet tappade fokus tillfälligt. Han har dock understrukit att han saknade uppsåt att skada den dömde.

Varnas nu

Kriminalvårdens personalansvarsnämnd konstaterar nu att mannen röjt uppgifter som han varit skyldig att hemlighålla. Nämnden anser dock att det rört sig om ett oaktsamt röjande, inte uppsåtligt, och konstaterar således att ärendet ska prövad disciplinärt.

Sammantaget anses mannen ha åsidosatt en skyldighet i anställningen – och tilldelas därför en varning för tjänsteförseelse.


Dela sidan:
Skriv ut: