Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Frias för misshandel av ex-sambo – bevisningen räcker inte

Nyheter
Publicerad: 2019-11-19 10:06
Foto: Anders Wiklund / TT

En man som fällts för att ha misshandlat sin ex-sambo frias helt efter att ha överklagat till hovrätten.
Kvinnan har gjort polisanmälan först fem månader i efterhand och uppsökt vård två-tre månader efter den påstådda misshandeln.
Hennes egen berättelse om vad som föregick misshandeln beskrivs samtidigt av hovrätten som ”tämligen detaljfattig”.

En man i 50-årsåldern dömdes i Alingsås tingsrätt mot sitt nekande till villkorlig dom och samhällstjänst för misshandel.

Domstolen fann det styrkt att mannen i maj 2018 i parternas gemensamma lägenhet hade satt sig över en kvinna som han då haft en parrelation med och dragit henne i armarna – något som medfört smärta.

Dömdes för misshandel i tingsrätten

Mannen, som menade att den åtalade händelsen aldrig hade inträffat ansågs i och för sig ha lämnat en rimlig version. Det var också först i oktober samma år som kvinnan polisanmälde misshandeln, i samband med att hon ansökt om kontaktförbud gentemot mannen.

Kvinnan hade dock berättat om misshandeln på ett trovärdigt sätt – och hennes berättelse vann stöd av en journalanteckning från den vårdcentral som kvinnan besökt två månader senare på grund av smärtar i armen och axeln.

Vid läkarbesöket hade kvinnan berättat att hennes ex-man utsatt henne för våld. Åtalet vann enligt tingsrätten även stöd av ett vittnesmål från en annan person som kvinnan berättat om misshandeln för.

Mannen dömdes därför i enlighet med åtalet och ålades även att betala 5 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Hovrätten river upp domen helt

Hovrätten för Västra Sverige river nu upp domen och friar mannen helt.

Domstolen noterar att kvinnans berättelse om vad som föregick misshandeln är ”tämligen detaljfattig”. Hovrätten beskriver det också som ”svårförklarligt” att kvinnan inte kunnat bestämma gärningen i tid närmare än att den inträffat ”i maj” – och betonar att polisanmälan dröjt cirka fem månader.

Den övriga bevisningen ger endast ”begränsat stöd” för åtalet. Vittnet har exempelvis inte kunnat erinra sig om kvinnan lämnat uppgifterna via telefon eller vid ett personligt möte.

Den tid som gått mellan den påstådda gärningen och besöket på vårdcentralen gör i sin tur att det finns skäl att bedöma journalanteckningen försiktigt. Det finns samtidigt anteckningar i journalen som talar i annan riktning – som att sjukgymnasten misstänkt sjukdomen frozen shoulder.

Sammantaget anser hovrätten inte att bevisningen håller för fällande dom och misshandelsåtalet ogillas nu. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se