Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Friad kvinna fälls i hovrätten – försökte mörda sambo med Morakniv

Nyheter
Publicerad: 2020-02-14 13:42
Foto: Johan Nilsson / TT

Hovrätten ändrar den friande domen och dömer en kvinna till åtta års fängelse för att i februari 2019 ha försökt mörda sin sambo.
Mannen påträffades svårt knivskuren i trapphuset till den gemensamma bostaden men har själv inte kunnat återge vad som hänt.
Hovrätten anser dock att det är praktiskt taget uteslutet att någon annan än kvinnan attackerat mannen.

En kvinna åtalades vid Blekinge tingsrätt för att ha försökt mörda sin sambo.

Händelsen ägde rum i parets bostad i Ronneby i februari 2019. När Polisen kom till platsen låg mannen i trapphuset, svårt skadad och endast iklädd kalsonger. Dörren till parets lägenhet var då låst och kvinnan låg och sov i sin säng.

Hon hade mannens blod på sin hand och sitt linne och greps på platsen. I en låda i nattduksbordet hittade polis en kniv som också den bar spår av mannens blod. Blodspår säkrades även i trapphuset och i lägenheten.

Mannen hade på grund av berusning mycket svaga minnesbilder från den aktuella kvällen, och kunde inte berätta hur det hade gått till när han skadats.

Låg en blodig kniv på nattduksbordet

Även kvinnan uppgav att hon inte mindes någonting från kvällen mer än att hon och mannen druckit alkohol, och att hennes första minne därefter är att hon hade blivit väckt av Polisen. Att kvinnan haft mannens blod på sin hand och sitt linne berodde på att hon blivit nedblodad när hon leddes ut av polis från lägenheten, menade kvinnan.

Tingsrätten ansåg inte att kvinnans förklaring till blodet hade motbevisats utan fick godtas – bland annat med hänsyn till att det bara handlade om en mindre mängd blod.

Det som utöver blodet talade för kvinnan som gärningsperson var det faktum att lägenhetsdörren var låst samt att det låg en kniv med målsägandens blod i en låda i nattduksbordet. Tingsrätten betonade samtidigt att det inte hade klarlagts vem som har nycklar till lägenheten, eller om dörren låsts från in- eller utsidan. Domstolen beaktade även att det på kniven funnits fingeravtryck som inte är undersökta.

Skrikit ”ring 112, ditt kräk”

Sammantaget gick det enligt tingsrätten inte att utesluta att någon okänd gärningsman skadat mannen. Eftersom det fanns utrymme för flera alternativa händelseförlopp ansågs åtalet inte heller styrkt utan kvinnan friades helt.

Hovrätten över Skåne och Blekinge ändrar nu underinstansens dom och fäller istället kvinnan för mordförsök.

Ingenting i utredningen talar för att en utomstående besökare eller inkräktare har funnits på plats i lägenheten under kvällen – och att mannen påträffats i bara kalsongerna talar enligt hovrätten i samma riktning.

En granne har samtidigt hört hur kvinnan i trapphuset skrikit ”Ring 112, ditt kräk” och hur ytterdörren sedan smällt igen. ”Om det skulle varit någon annan än hon som skadat [mannen] framstår det som märkligt att hon inte skulle släppa in [mannen] i lägenheten eller själv ringa 112 för att få hjälp”, konstaterar hovrätten. Grannen har samtidigt inte noterat att några andra personer skulle ha rört sig i trapphuset.

Får åtta års fängelse i hovrätten

Hovrättens slutsats är att det är ”praktiskt taget uteslutet” att någon annan än kvinnan tillfogat mannen hans skador.

Det har handlat om två djupa hugg med en Morakniv – där ett gått in vid höger bröstvårta och ett mellan revbenen på höger sida av ryggen. Redan angreppssättet i sig talar enligt hovrätten starkt för att kvinnan i gärningsögonblicket var likgiltig inför om mannen skulle dö. Enligt hovrätten kan det också – bland annat med hänsyn till mannens avvärjningsskador – uteslutas att huggen utdelats av misstag.

Fara för brottets fullbordan har varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter och gärningen kan inte anses som mindre grov. Kvinnan döms nu därför för mordförsök.

Påföljden bestäms till åtta års fängelse. Kvinnan åläggs även att betala 125 000 kronor i skadestånd till mannen. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se